Magyar gazdaság

"Szégyen, hogy prémiumokat kapnak a menedzserek" - Kifakadt Obama

Barack Obama a felelőtlenség csúcsának és szégyennek nevezte, hogy az amerikai nagyvállalatok vezetői dollártízmilliókat kapnak prémiumként, miközben az állam segítségét kérik a fennmaradáshoz.

"Eljön majd az idő, amikor profitot termelhetnek és prémiumokat kaphatnak. Ez nem az az idő és ezt az üzenetet közvetlenül szeretném eljuttatni hozzájuk, egyben azt várom a pénzügyminisztertől, hogy közvetítse számukra" – mondta az Egyesült Államok elnöke.

Barack Obama az Ovális Irodában fogadta Timothy Geithner pénzügyminisztert és Joe Biden alelnököt. A tény, hogy az elnök felelőtlenségnek és szégyennek nevezete a prémiumok szétosztását, egyúttal a Szenátusnak küldött üzenet is – írja a New York Times. A demokrata kormánynak hamarosan döntenie kell arról, mire fordítja a 700 milliárd dolláros mentőcsomag második részét.

Valószínű, hogy a források jó része a bankok stabilizálását szolgálja majd, a szektorból viszont az utóbbi időben érkeztek olyan hírek, amelyek a szigorú fellépést indokolhatják. A legutolsó eset John Thain botrányos távozása volt – a Merrill volt vezéréről kiderült, hogy miközben a pénzintézet a csőd felé haladt és a Bank of America már megkezdte felvásárlását, idő elő fizette ki a prémiumokat. Az sem tett jót a közhangulatnak, hogy kiderült: a Lehman vezetője 350-400 millió dollárt gyűjtött össze (legutóbb 100 dollárért adta el 7 milliós villáját feleségének, hogy így kerülje ki a felügyeleti eljárást).

A még a Bush-kormány által elfogadott mentőcsomag ugyan feltételezte, hogy a támogatást kapó vállalatok vezetői lemondanak a bónuszokról, de a teljesítés ellenőrzését és a nem teljesítés szankcionálását a jogszabály nem teszi lehetővé.

Obama geithner Lehman bónusz merrill prémium
Kapcsolódó cikkek