Magyar gazdaság

Utoljára nyolc éve volt ekkora zuhanás az export-importban

Egyre inkább érezteti a hatását a globális válság itthon is: az utóbbi tíz év második legnagyobb visszaesése következett be a külkereskedelmi forgalom mindkét irányában.

Euróban számítva 10 százalékot meghaladó éves alapú csökkenést mutatott mind az mind az 2008 novemberében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Októberben még csak 4, illetve 2 százalékos volt a visszaesés, a mostaninál csak egyszer, 2001 decemberében láthattunk nagyobb zuhanást, akkor majdnem 15 százalékos volt az esés mindkét irányban.

A nyolc évvel ezelőtti esettel ellentétben azonban ezúttal nem csak egyhavi kiugrásról van szó, tartósnak ígérkezik a lassulás a csökkenő külpiaci és hazai kereslet miatt. A külkereskedelmi egyenleg ugyanakkor ismét számottevő, 30 milliárd forintos (100 millió euró) többletet mutat, ez ugyan enyhe romlást jelent a 2007. novemberi statisztikával összevetve, azonban az előző hónapokhoz képest javulás tapasztalható az egyenlegben, ezt megelőzően ugyanis szinte teljesen eltűnt az év első feléig felhalmozott szufficit.


Nyilvánvaló volt, hogy nem lehet elkerülni év végén az export visszaesését, ezért nem is okoztak meglepetést a KSH adatai – mondta el lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az import zuhanását pedig nagy részben magyarázza, hogy jelentős hányadát a kivitelre termelők használják fel, de a hazai fogyasztási kereslet is meredeken visszaesett.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

KSH külkereskedelmi egyenleg Takarékbank Központi Statisztikai Hivatal import export Suppan Gergely
Kapcsolódó cikkek