Magyar gazdaság

Hárommilliós munkanélküliség, csökkenő beruházások Nagy-Britanniában

A mély és elhúzódó recesszió, a defláció és a növekvő munkanélküliség mérgező kombinációjától szenved a brit gazdaság és társadalom – figyelmeztet a londoni Times, az ottani gyáriparos szervezet (CBI) közleményét kommentálva.

Az ipari munkáltatók szervezete sürgette a kormányt, hogy mielőbb léptesse életbe a múlt hónapban ismertetett, legújabb mentőcsomagját, és ne csak tervezett intézkedések bejelentésében jeleskedjen. A késlekedés azzal fenyeget, hogy a válság bank- és az ingatlanszektor után a gazdaság többi területét is maradéktalanul maga alá gyűri.

A CBI (Confederation of British Industry) az alig három hónapja közzétett növekedési előrejelzésének újabb leszállítására kényszerült, eszerint az idei 3,3 százalékkal marad el a 2008-as szinttől, ami azt jelenti, hogy a visszaesés mértéke a duplája lesz a korábban vártnak. Ilyen mértékű hanyatlásra a brit gazdaságban a második világháború óta nem volt példa. Ezzel egyidejűleg a tovább növekszik, és várhatóan a 2010 áprilisa és júniusa közötti negyedévben fog tetőzni, 3,04 millió fővel. A szorítása várhatóan csak jövőre enyhül valamelyest, stagnálásnál többre azonban akkor sem lehet számítani.

Az energiahordozó- és az ingatlanárak csökkenése miatt a gazdaságot a defláció veszélye is fenyegeti, ami ellen a jegybank a rekord-alacsony szinten tartott kamatokkal igyekszik védekezni. A hitelszféra, mint transzmissziós mechanizmus azonban olyan súlyos problémákkal küzd, hogy monetáris élénkítő hatásra alig lehet számítani. A kormány fiskális intézkedéseit a CBI a mostani közleményében is bírálta.

A szervezet élén álló Richard Lambert kijelentette, hogy a korábbi, 17,5 százalékos áfa 2,5 pontos tavalyi csökkentése nem a legjobb út, mert a lakosságnál hagyott 12 milliárd font sterlinget sokkal jobban is fel lehetett volna használni. A szervezet emellett arra is figyelmeztet, hogy a kormánynak az ösztönző csomagok miatt horribilis összegű deficit finanszírozására kell berendezkednie, emiatt a költségvetési hiány elérheti a GDP 12 százalékát.

munkanélküliség lamert lambert cbi Nagy-Britannia defláció font sterling London beruházás recesszió
Kapcsolódó cikkek