Magyar gazdaság

Kivonulnak a bankok? - Mekkora támogatást nyújt a kormány az orosz helyzet rendezéséhez?

A nyugati bankok egyre inkább aggódnak amiatt, vajon képesek lesznek-e az orosz vállalatok az 500 milliárd dollárnyi külföldi adósságuk törlesztésére, miután a moszkvai kormány februárban közölte, felfüggeszti a nekik szánt 50 milliárd dolláros segélyprogramot a valutatartalékok apadása következtében.

A Financial Times szerint a bankárok sorban állnak azért, hogy találkozhassanak orosz kormánytisztviselőkkel a tisztánlátás érdekében. A brit lap idézte Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettest, aki februárban egy zárt ajtók mögött tartott tájékoztató során kijelentette, Oroszország a súlypontot az orosz iparmágnásokról a bankrendszer megtámogatására helyezi. "A kérdés csak az, hogy mekkora támogatást nyújt a kormány" - hangoztatta a tárgyalásokon részt vevő egyik nemzetközi bankár.

A lap szerint a gazdasági irányváltás nagy tétben játszott pókerhez hasonlóvá tette az orosz állam, a bankok és az oligarchák kapcsolatát. A pénzintézetek állami garanciát kérnének a restrukturálási tervekhez, Moszkva azonban egyelőre ellenáll. A játszmát tovább bonyolítják az oligarchák, akiknek ebben az évben 130 milliárd dollárnyi tartozás után kell restrukturálási tervet elfogadtatniuk.

A legérzékenyebb pont a Rusal – Oleg Gyeripaszka alumíniumgyártó óriáscége rendelkezik a legnagyobb, 17 milliárd dolláros adósságállománnyal, amelyből 7 milliárd külföldi hitelezőktől származik. Gyeripaszka a hétvégén úgy nyilatkozott: a vállalat semmilyen támogatásra nem kapott ígéretet az államtól. A lap elemzője szerint Oroszország és a külföld viszonyát nagymértékben meghatározza, milyen mértékben támogatja az adóssággal küzdő vállalatokat az állam. A megkérdezett bankárok azt állítják: ha szükséges, évekig távol maradhatnak Oroszországtól.

Gyeripaszka Oroszország Bank adósság hitel Rusal
Kapcsolódó cikkek