Magyar gazdaság

Most Topolánekkel veszett össze Sarkozy - Veszélyben a lisszaboni szerződés?

Nicolas Sarkozy francia elnök kijelentéseivel veszélybe sodorta a lisszaboni szerződés ratifikálását Csehországban – állítja Mirek Topolánek miniszterelnök.

A politikus azzal dühítette fel a cseheket, hogy csütörtök esti tévébeszédében leányvállalataik hazatelepítésére buzdította a francia autógyárakat, s helytelenítette, hogy azok például Csehországba vitték át termelésük egy részét.

Topolánek a Hospodarské Noviny cseh napilapnak azt mondta, ha valaki komolyan kockára akarja tenni a szerződés ratifikációját, akkor aligha lett volna jobb alkalom és téma ennek elérésére.

A Reuters szerint nem ez az első ütközés a két ország között. Kapcsolatuk azt követően vált „döcögössé”, hogy Csehország értésre adta: 2009 első felében teljes mértékben kész ellátni az EU-elnöki teendőket. Előtte Franciaországé volt a feladat, s Sarkozy folytatta diplomáciai akcióit a cseh elnökség idején is. Prágában nem vették jó néven azt sem, hogy Mahmúd Abbász palesztin vezető a közelmúltban Párizsba látogatott, holott eredetileg prágai út szerepelt a naptárában

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Sarkozy Topolánek EU elnök autógyár cseh Francia Lisszaboni Szerződés
Kapcsolódó cikkek