Magyar gazdaság

Adómentes maradhat az üdülési csekk és az ételutalvány

Elvileg ugyan több százmilliárd forintos bevételhez jutna az állam a cafeteria megadóztatásával, ám az a valószínűbb, hogy végül valamilyen köztes megoldás születik az adómérték kérdésében: a béren kívüli juttatásokat a rendes bérjövedeleménél alacsonyabb adó terhelné, vagy egyes esetekben adómentes maradhatna.

Elvileg akár 250-300 milliárd forintos bevételre is szert tehetne a költségvetés a béren kívüli juttatások megadóztatásával, a lapunknak megszólaló szakemberek és a felmérések alapján azonban borítékolható, hogy az adóteher kivetésével ennek az összegnek valójában csak a töredéke folyna be a büdzsébe.

A munkáltatók túlnyomó része ugyanis megszüntetné e juttatások finanszírozását abban az esetben, ha azok teljes mértékben adókötelessé válnának, legalábbis ezt tükrözik az Autonóm Szakszervezetek, valamint az Accor Services Magyarország Kft. kutatásai.

A válaszokból kitűnik: akadnának ugyan olyan cégek, amelyek adóteher mellett is fenntartanák az úgynevezett cafeteria-rendszereket, ám az adótétel csökkentené a munkavállalók rendelkezésére álló keretösszeget, vagyis a juttatások nettó értékét. Az adót tehát valójában a munkavállalók fizetnék meg.

Népszerűek a csekkek

A GKI felmérése szerint a magyarországi munkavállalók fele kap hideg-, harmada pedig melegétel-utalványt, az Accor Services 2008-as kimutatása pedig arról tanúskodik: a cégek 58 százaléka biztosít ilyen juttatásokat a munkavállalók számára, fejenként átlagosan 15 ezer forint értékben.

További részletek a keddi Világgazdaságban

béren kívüli juttatások cafeteria megadóztatása melegétel-utalvány cafeteria üdülési csekk
Kapcsolódó cikkek