Magyar gazdaság

Megmentheti-e a marihuána Kalifornia gazdaságát?

Tom Ammiano kaliforniai demokrata képviselő szerint a válasz igen. A politikus törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben legalizálná és megadóztatná a marihuánát. A terv elvileg segíthetne a csőd szélén álló államon, mivel Kaliforniában a drog éves forgalma eléri a 14 milliárd dollárt.

A marihuána 14 milliárdja mellett eltörpül a tej és a kenyér 7,3 milliárd dolláros forgalma, holott ezek Kalifornia második legnagyobb tételben eladott mezőgazdasági termékei. Becslések szerint a marihuána megadóztatása évi 1,3 milliárd dollárra emelné az állam bevételeit, erre pedig óriási szükség lenne a csőd szélén egyensúlyozó Kaliforniábanírja a TIME.

Az előterjesztő, Tom Ammiano szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos a kreativitás, minden bevételi forrás bevezetését meg kell fontolni. A képviselő emellett hozzáteszi, hogy a dekriminalizáció és szabályozás nem új ötlet, aminek megvalósítására most megfelelő politikai akarat alakulhat ki.

A marihuána ügyében szövetségi szinten is enyhülés tapasztalható: Eric Holder főügyész a javaslat benyújtása után pár nappal bejelentette: minden állam szabadon rendelkezhet az orvosi célú marihuánával kapcsolatban. Kaliforniában megszűntek az ültetvények elleni szövetségi razziák, ez a két tény pedig önmagában jelzi a korábbi keményvonalas hozzáállás módosulását. Az ellenzők szerint ugyanakkor épp elég problémát okoznak a tudatmódosítók, ezért nincs szükség egy újabb legalizálására, különösen, mert ez a lépés növelhetné a használati arányt.

legalizál marihuána Kalifornia dekriminalizál adó
Kapcsolódó cikkek