Vlagyimir Putyin miniszterelnök kijelentette, hogy az utóbbi években felhalmozott tartalékok felhasználásával kezelik a legégetőbb problémákat , Moszkva arra számít, hogy a költségvetési hiány még évekig fennáll. A 2009-es, korrigált államháztartási terv közel 3 ezer milliárd rubeles hiánnyal számol,  ami a 7,4 százalékának felel meg, erről Alekszej Kudrin pénzügyminiszter utóbb azt mondta, hogy a 8 százalékot is elérheti. Ennek az aránynak a tervek szerint 2011-ig 3 százalékra kellene mérséklődnie. Putyin szerint a hatalmas hiány finanszírozásához nem vesznek fel külföldi hiteleket.

Fedezetet elsősorban az a két alap kínál, amelyet a bőség esztendeiben különítettek el. Az egyik – amelyet a Bloomberg „Reserve Fund” néven említ” – 4800 milliárd rubelen állt a múlt hónapban, ebből az idén 2750 milliárdnyi felhasználását tervezik. A másik – Nemzeti Jóléti Alap néven ismert – tartalék-tétel az év elején 2900 milliárd rubelt tartalmazott, ebből 2011-ig folyamatosan vesznek ki pénzt egy mostani szükségterv részeként.

A tervet most tették közzé, a szövegét – még a szovjet időkre emlékeztető módon – össznépi vitára bocsátják, a tartalmát a településeken szervezendő nagygyűléseken tárgyalják meg. A főbb céljai között szerepel a jóléti ellátás megőrzése, az ipari kapacitások fenntartása, a belföldi kereslet élénkítése, a kisvállalkozások támogatása, a pénzügyi rendszer megerősítése, a korrupció elleni küzdelem, végül pedig a „hosszú távú fejlődés alapjainak lerakása”. Vállalati mentőakciókat fognak indítani, mint azonban Kudrin rámutatott, a kormány nem fog minden csődöt megelőzni, a gazdaság meghatározó szegmenseihez nem tartozó, és a hadiiparon kívül cégeket elvétve fognak feltőkésíteni.

A terv végrehajtásához súlyos gazdasági feltételek között kell hozzálátni. Az eredeti költségvetési variáns még 95 dollár körüli barrelenkénti olajárral számolt, ezt sürgősen korrigálni kellett 41 dollárra. Az idei még mindig 13 százalékos lesz, ami – a terv szerint – jövőre 10 százalékra, majd 2011-ben 7,5 százalékra mérséklődik. Az idei első negyedévre 7 százalékos – éves rátán számolt – GDP csökkenés várható, az év első két hónapjában az exportbevételek a tavalyi szint 50 százalékán álltak. A 2009-es esztendő egészére 2 százalékos GDP-csökkenést tartalmazó kormányprognózist ismertet a Bloomberg.

A súlyos helyzetet a kormány arra viszont fel szeretné használni, hogy kampányt indítsanak a hivatali korrupció visszaszorítására. Az államfő Dmitrij Medvegyev által a napokban aláírt ötéves program részeként megerősítik a bíróságokat, és rendet teremtenek a közigazgatási apparátusban. Mint Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes rámutatott, a kormány tudatában van annak, hogy a gazdasági nehézségek – ha lehet – még fokozzák a késztetést a visszaélésekre, amit minden, rendelkezésre álló eszközzel szeretnének megakadályozni.