Magyar gazdaság

Róna Péter: Téved Bauer, Chikán, Bokros, az MNB…

A kormány és a Reformszövetség szerint a gazdaság növekedése a tőkeellátottságtól függ. Vezető közgazdászaink – Bokros Lajos, Békesi László, Chikán Attila, Palócz Éva Bauer Támás, Petschnig Mária Zita és az MNB – egybehangzó véleménye, hogy a növekedést tőkevonzó képességünk biztosítja.

„Versenyképesség” alatt nem termékeink technológiai színvonalát, minőségét, piaci részesedését, hanem a tőke igényeihez igazított munkabért, adót, kedvezményeket és juttatásokat értik. Úgy gondolják, hogy ha ezek az igények nincsenek kielégítve, a tőke elpártol tőlünk, nincs elégséges beruházás, a munkahelyek megszűnnek, a gazdaság visszafejlődik. Elméletük szerint az a legversenyképesebb gazdaság, amely leginkább alkalmazkodik ezekhez a feltételekhez. Ennek megfelelően a most az Országgyűlés elé kerülő javaslatok lényege a tőke fokozott javadalmazása – írja Róna Péter a Népszavában.

Lesújtó tény, hogy elméletüket immár fél évszázada megingatta a később Nobel-díjat is elnyerő Robert Solow, és még lesújtóbb, hogy Magyarország tapasztalata az elmúlt tíz évben hangsúlyosan Solow-t igazolja.

Sajnos a Reformszövetség és a kormány javaslatainak nincs sem elméleti, sem gyakorlati alapja. Solow 1956-ban megjelent, majd 1957-ben kibővített írása kimutatta, hogy nem a beruházások hozzák a növekedést, hanem a növekedés hozza beruházásokat.

A megtakarítások növekedése eredményezhet magasabb jövedelmet a társadalom számára, de nem eredményez magasabb növekedést. De akkor mitől nő a gazdaság? Hát – mint ahogy arra már Marx is ráérzett – a technológia alkalmazásától, fejlesztésétől, új technológiák bevezetésétől – fogalmaz a közgazdász.

Petschnig Mária Zita Palócz bokros bauer reformszövetség MNB chikán gazdaság Róna válság
Kapcsolódó cikkek