Magyar gazdaság

Számos új jogkört kaphat a Fed

Felügyelet. Újabb jogköröket adna az amerikai pénzügyminiszter a jegybank szerepét betöltő Fednek a pénzügyi szféra felügyeletének megerősítése jegyében. Timothy Geithner azonban egyértelművé tette, bármiféle változásra csak más országokkal összhangban kerülhet sor.

Geithner ezért a Wall Street Journal értesülései szerint arra készül, hogy még az április 2-i londoni G20-csúcs előtt átfogó javaslatcsomagot tesz le a tárgyalóasztalra a pénzpiacok, a bankok és egyéb szereplők szigorúbb ellenőrzéséről. Ezzel magához ragadná a kezdeményezést a pénzügyi szféra reformjában a G20-on belül, ahol a múlt hét végi pénzügyminiszteri és jegybankelnöki találkozón e téren a német–francia páros diktálta a tempót (VG, március 16., 4. oldal).

Geithner várhatóan azt javasolja, hogy a Fedet hatalmazzák fel a pénzügyi szféra rendszerszintű kockázatainak elemzésére, a nagy fedezeti (hedge) alapok felügyeletére, a bedőlés határára jutott nagy pénzintézetek átvételére és a bankközi elszámolások ellenőrzésére is. Utóbbi keretében felmerült valamiféle egységes klíringház létrehozásának az ötlete egyes derivatív értékpapírok (például a hitelek vissza nem fizetése elleni biztosítást kínáló CDS-ek) kereskedelmére. Elképzelhető, hogy ez szintén a Feden belül jönne létre.

A nagyobb bankokat szigorúbb tőkemegfelelőségi előírásokkal szembesítené Geithner.

A mostani válság egyik fő oka ugyanis az, hogy a jelenlegi tőkemegfelelőségi szabályok lehetővé teszik a saját tőke hitelekhez viszonyított arányának csökkenését a fellendülések idején. Csak a konjunkturális helyzet hirtelen romlásakor derült ki, a bankoknak nincs elég tőkéjük, ezért kellett költséges banki tőkepótlásokat finanszírozni az adófizetők pénzéből. VGÚj szerepek

(a Fed esetleges újabb jogosítványai az amerikai pénzügyminiszter tervei szerint)

a fedezeti alapok felügyelete

a rendszerszintű kockázatok nyomon követése

a bankközi elszámolások ellenőrzése

a csődveszélybe került pénzintézetek átvétele

a fedezeti alapok felügyelete

a rendszerszintű kockázatok nyomon követése

a bankközi elszámolások ellenőrzése

a csődveszélybe került pénzintézetek átvétele-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek