Magyar gazdaság

Támogathatók a kkv-k

Kedvezményes garanciavállalással juthatnak beruházási és forgóeszközhitelhez, valamint pénzügyi lízinghez a válság miatt nehézségekkel küzdő hazai vállalkozások, miután az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta az ezekre vonatkozó magyar előterjesztéseket – jelentette a Rapid. „A hitelhez jutás megkönnyítésével a bejelentett intézkedés hatékony eszköz lehet a beruházások és a gazdasági fellendülés ösztönzésére anélkül, hogy indokolatlan versenytorzulást idézne elő” – kommentálta a brüsszeli döntést Neelie Kroes versenyjogi biztos.

A korlátozott idejű program kizárólag azokra a vállalkozásokra vonatkozhat, amelyek nem voltak nehéz helyzetben 2008. július 1-jén. Az EB jelenlegi válsághelyzethez igazított állami támogatási szabályaival, a 2009. február 25-én kialakított ideiglenes keretrendszerével összhangban beruházási és forgótőkehitelekhez, valamint pénzügyi lízinghez van mód kedvezményes garanciavállalás megszerzésére, amennyiben az 2010. december 31-ig megtörténik.

A programot a magyar állam megbízásából a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hajtja végre – tudtuk meg Béni Gyöngyitől, a társaság igazgatóhelyettesétől. A Garantiqa kezdeményezésére továbbította a Pénzügyminisztérium a hivatalos bejelentést Brüsszelnek. Az Európai Bizottság mostani jóváhagyása értelmében a társaság 2010. december 31-ig az eddigi maximum 80 helyett akár 90 százalékos kezességet is vállalhat 70 százalékos költségvetési viszontgarancia mellett kkv-k olyan fejlesztési és forgóeszközhiteleihez, valamint pénzügyi lízingszerződéseihez, amelyeknél a finanszírozás nem haladja meg az adós éves bruttó bérköltségét.

A brüsszeli határozat egyértelműen segíti a hazai kis- és középvállalkozások forráshoz jutását – hangsúlyozta még lapunknak a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. igazgatóhelyettese. Szerinte sok kis- és középvállalkozás működőképességének a megőrzését és életben maradását eredményezheti ez a támogatás, amely az egyik feltétele a válságból való kilábalásnak, a foglalkoztatási nehézségek enyhítésének.

Jóváhagyások

A mostanival együtt már három magyar gazdaságélénkítési intézkedést hagyott jóvá az Európai Bizottság.

Elsőre február 25-én engedélyezte, hogy legfeljebb 500 ezer euróig támogatást kapjanak a válság miatt kritikus helyzetbe került vállalkozások.

Másodjára a kedvezményes kamatozású kölcsönnyújtást hagyta jóvá a vállalkozásoknak.

Elsőre február 25-én engedélyezte, hogy legfeljebb 500 ezer euróig támogatást kapjanak a válság miatt kritikus helyzetbe került vállalkozások.

Másodjára a kedvezményes kamatozású kölcsönnyújtást hagyta jóvá a vállalkozásoknak. -->

Garantiqa Hitelgarancia Zrt forgóeszközhitel kedvezményes garanciavállalás kkv pénzügyi lízing
Kapcsolódó cikkek