Magyar gazdaság

Újabb multiközpontok jöhetnek

Három világcég fontolgatja regionális központja Budapestre hozatalát, illetve egy közvetlen befektetést – értesült a Világgazdaság. Úgy tudjuk, hogy a francia Alstom egy körülbelül 160 munkahelyet magában foglaló egységet telepítene a magyar fővárosba egy körülbelül 5000 négyzetméteres irodabérleménybe, ez nem áthelyezés, hanem összevonás után jönne létre. A 3M egy logisztikai központ létesítését elemzi, a Christian Dior pedig a volt Balettintézetet szemelte ki. Egyik cég esetében sincs döntés, de az érdeklődés több mint határozott – mondta lapunknak Gulyás Kovács Gergely, a Budapest Business Region (BBR) elnöke Cannes-ban, a nemzetközi ingatlanos fórumon.

Előzőleg ezek a cégek is ott voltak azon a befektetői ebéden, amelyet a BBR a magyar fővárossal és a kormányzattal közösen rendezett. Ezen Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter így érvelt: „Most érdemes nálunk letelepedni: költséghatékony a kínálat, stabil, kiszámítható és támogató a környezet. Nyolcvan világcég (köztük a Microsoft, a UPS, a Siemens, a Xerox) stratégiai döntéshozói ültek az asztalok körül. Budapest főszponzora lehetett a híres Croisette-en lévő Martinez luxushotelben megtartott eseménynek, megelőzve Prágát és Varsót.

Hét percet kapott a miniszter, gondolatmenetét a válság kettős természetére alapozta, és a hatékony válságkezelő intézkedések és a szükséges szerkezeti reformok mellett a lehetőségek kihasználásának fontosságára hívta fel a figyelmet. „A magyar kormány olyan lépéseket tett és olyan szerkezeti változtatásokat kezdett, amelyek nemcsak a válságból való gyorsabb kilábalást segítik, hanem jobb pozícióba is helyezik Magyarországot, mint amilyen a válság előtt volt” – tette hozzá Bajnai. A befektetők maradásának jeleként értékelhető, hogy a tavalyi magyar befektetési piac legnagyobb tranzakcióját lebonyolító GLL egyik vezetője, Jochen Schnier a délutáni kerekasztal-beszélgetésen azt mondta: most is hisznek a magyar piacban, sikerült meggyőzni az alap tulajdonosait, hogy a külső pénzügyi segítséghez jutott Magyarország képes lesz megvalósítani a sokáig elhalasztott reformokat, így megint fellendülhet az ingatlanszektor is.

Cannes-ban, a világ legnagyobb ingatlanos fórumán az innovációs készségre összpontosít az egységes, nagy területű magyar stand, amelyen több mint egy tucat cég, a főváros és az ITDH is képviselteti magát.

Bajnai érvei

céges támogatási csomag, szerkezeti változások, gyorsabb uniós forrásbevetés

kiváló ár-érték arány az innovációs beruházásoknál

egyórás cégbejegyzés

egyedi földrajzi adottságok a térségben (logisztika, idegenforgalom)

megújulási készség, képzett munkaerő


kiváló ár-érték arány az innovációs beruházásoknál

egyórás cégbejegyzés

egyedi földrajzi adottságok a térségben (logisztika, idegenforgalom)

megújulási készség, képzett munkaerő

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek