Magyar gazdaság

Válságképek

sorozat. Pillanatfelvételek a válságról, a madártávlatnál egy kicsit közelebbről…

A sok milliárd dolláros szemétüzletet is elérte a globális viszszaesés. A többi árucikkhez hasonlóan a kereslet gyengülése a visszaforgatásra szánt hulladék árát is mélybe lökte. A világ legnagyobb szemétimportőrének számító Kínában sorra utasítják vissza az USA-ból és Európából érkező szállítmányokat.

Tavaly egyedül az Egyesült Államokból 11,6 millió tonna papírhulladékot exportáltak Kínába újrafelhasználásra. Az ázsiai ország szemététvágya sokszorosára nőtt az elmúlt néhány év alatt. A felívelés hátterében álló rohamos ipari expanzió azonban megakadt: a január–februári termelés csupán 3,8 százalékkal nőtt az egy évvel azelőtti azonos időszakhoz képest, ez a kínai statisztika történetében az eddigi legrosszabb feljegyzett értékének számít. Az ottani ipar által felhasznált, 70 százalékban külföldről származó hulladék értékvesztésének gyorsaságát jól mutatja, hogy sok esetben a Los Angelesből vagy Rotterdamból elindított szállítmányok értéke a hajóút alatt a korábbinak a töredékére csökkent.

A visszaesés Kína mellett különösen súlyosan érinti az USA-t is, amely 2007-ben 22 milliárd dollár értékben exportált újrahasznosítható hulladékot. Szakmai becslések szerint e kiviteli „cikk” 50-70 százalékot is veszíthetett értékéből az elmúlt hónapokban a kereslet elapadása miatt. A szemétkereskedéssel foglalkozó vállalatok sorra húzzák le a rolót az USA csendes-óceáni partvidékén, miután bagóért túladtak a készleteiken. Az óceán túlpartján azonban okkal teszik fel a kérdést: Kína már a saját hulladékhegyeit sem tudja megemészteni, mire kellene hát neki az amerikaiak szemete? IHT, Reuters

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek