Magyar gazdaság

Zsugorodási rekord az európai iparban

. Rekordmértékben, 17,3 százalékkal esett vissza az euróövezet ipari termelése januárban az egy évvel korábbihoz, illetve 3,5-del a decemberi kibocsátáshoz képest. Az EU egészében ugyanakkor 16,3 százalékos volt az éves és 2,9-es a havi szintű csökkenés. Elemzők korábban 2008 decemberéhez viszonyítva 3,5, az egy évvel korábbi időszakhoz képest pedig 15,5 százalékos ipari zsugorodást prognosztizáltak az euróövezetnek.

Drámai módon visszaesett a kereslet az uniós termékek iránt a külpiacokon – kommentálta az elkeserítő mutatókat az ING csoport egyik brüsszeli elemzője. Az Európai Bizottság korábbi jóslata szerint az euróövezet bruttó hazai összterméke 1,9 százalékkal csökken az idén. A jelen ipari adatok, illetve az IfW kieli gazdaságkutató múlt heti, 3,3 százalékos zsugorodást valószínűsítő előrejelzésének fényében ugyanakkor sok szakember még rosszabb eredményre számít 2009-ben.

Zsugorodási rekordot ugyanakkor nemcsak az euróövezet egésze, de az unió legnagyobb gazdasága, Németország is elszenvedett. A decemberi termeléshez képest 7,5 százalékos januári csökkenés az ország 1991-es újraegyesítése óta regisztrált legrosszabb mutató. Ugyanakkor a második legnagyobb nemzetgazdaság, Franciaország sem büszkélkedhet a maga 3,1-es havi szintű januári visszaesésével. Párizsnak egyébként elég gondot okoz a rossz gazdasági helyzet miatt növekvő társadalmi elégedetlenség: múlt csütörtökön hét héten belül immár másodszorra tartottak országos szintű munkabeszüntetéseket a kormányzat „nem megfelelő gazdasági válaszlépései” miatt.

Bloomberg, EUbusiness

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek