Magyar gazdaság

"Bünteti a tisztességeseket a magyar adórendszer"

A magyarországi adórendszer bünteti azokat, akik tisztességesen szeretnék működtetni vállalkozásukat, miközben a költségvetés rosszul használja fel a befizetett adókat – ez a kép bontakozik ki a Közjó és Kapitalizmus Intézet által készített Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról című elemzésből, amelyet a szerzők szerdán délelőtt mutattak be Budapesten, az Ybl Palotában.

A tanulmányból kiderül: a magyar gazdaság működése egyre inkább a tőlünk délre és keletre fekvő országokéhoz hasonlít, az emberek pedig úgy érzik, hogy tudás és szorgalom révén nem lehet érvényesülni a ma Magyarországán. Súlyos gond a bizalom hiánya, valamint az, hogy a piac működését nem segítik erős garanciák, és rosszul működik az állami szerződéskikényszerítés is.

Miközben a vagyonbiztonság egyre erősebb hiányosságait az állami gyakorlat nem ismeri el, a segélyezési rendszer pedig egyre jobban elszakad az elfogadott közösségi értékektől, e két jelenség ellen egyre jobban kibontakozik a középosztály „lázadása”, szaporodnak az ilyen jellegű kezdeményezések – mutatott rá a tanulmány egyik készítője, Szepesi Balázs.

A szerzők szerint a válság leküzdéséhez a bizalom megerősítésére van szükség, és hatékony állami eszközökkel meg kell akadályozni, hogy a szerződő felek kibújjanak a szerződésekben vállalt felelősség és kötelezettségek alól.

rendszer tisztesség adó
Kapcsolódó cikkek