Magyar gazdaság

Csökken a bér, fogynak a munkahelyek

A lakosság jövedelmének nagy részét jelentő munkabérek nem szárnyaltak az év elején, de később sem számíthatnak a munkavállalók a helyzet gyökeres javulására.

A 119 ezer forintos nettó átlagkereset az idei első két hónap átlagában 4,3 százalékos reálbércsökkenést jelentett. A bruttó átlagkereset 2,5, a nettó 1,6 százalékos növekedést mutatott februárban a legalább öt főt alkalmazó vállalkozások és a költségvetési szervezetek körében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Januárban tehát helyreállt a tizenharmadik havi juttatás miatt óriási zuhanást mutató havi statisztika.

A januári és a decemberi számok alapján nem könnyű az éves béralakulásra érvényes következtetéseket levonni, de a mostani adatok már egyértelműen azt mutatják, hogy élesen csökken a béremelések üteme. Az állami szférában nem hajtottak végre általános növelést, így a bruttó bérek 1,5 százalékkal haladták meg a 2008. februárit. A versenyszektorban is a korábban látott 6-7 százalékosnál jóval visszafogottabb, 3 százalékos emelkedés volt látható.

A versenyszféra bérnövekedési trendjének megtörése a vállalkozások romló jövedelmezőségével, a piacok szűkülésével magyarázható.

A létszámbeli alkalmazkodás sem állt meg, a hónap során már összesen 3,5 százalékos leépítés mutatkozott, ez nagyrészt a versenyszférában zajlott.

A költségvetési intézményeknél közel ugyanannyian voltak, mint egy éve (valamivel 710 ezer fő alatt), de a magánszektorban 4,7 százalékos létszámcsökkenést mért a KSH.

A foglalkoztatottság egyelőre gyorsuló ütemben csökken, a mutató egyébként rendszerint késleltetve követi a reálgazdaság alakulását.

nettó átlagkereset munkabér reálbércsökkenés versenyszféra
Kapcsolódó cikkek