Magyar gazdaság

Megújul a Zsolnay negyed Pécsett

Több mint 9 milliárd forintos támogatással megkezdődhetnek a beruházások a Zsolnay Kulturális Negyed leendő területén Pécsett.

A bemutatott tervek szerint teljes művészeti élményt kínáló komplexum jön létre kézműves negyeddel, családi és alkotónegyeddel, az egyetem Művészeti Karának helyet negyeddel, illetve a Zsolnay Mauzóleummal. A korszerű  intézményegyüttes a tervek szerint évente több tízezer látogató fogadására lesz alkalmas.

Ezek a fejlesztések, amelyek szorosan kapcsolódnak ahhoz, hogy 2010-ben Pécs Európa egyik kulturális fővárosa lesz, azt szolgálják, hogy egy turisztikai szempontból is vonzó, kreatív, művészeti negyed jöjjön létre a Zsolnay Gyár épületegyüttesének revitalizációjával, a Zsolnay hagyományok újraélesztésével.

A terület felújítása ugyanakkor hozzájárul a jelenleg elhanyagolt állapotban lévő városrész fejlődéséhez, vonzó lakókörnyezet kialakulásához, a helyi lakosság életminőségének javulásához is.

A majdnem 85 százalékos támogatásnak köszönhetően 2010 végére elkészül a jelenlegi gyárterület kihasználatlan és rossz állapotban levő, ugyanakkor műemléki védettséget élvező épületegyüttesének felújítása, új funkciókkal való megtöltése.

Zsolnay negyed Pécs
Kapcsolódó cikkek