Magyar gazdaság

Ötletek a korrupció visszaszorításra

A korrupciót mielőbb meg kell fékezni, a kkv szektornak nagyobb támogatás, a vállalatok és az állam között pedig összehangoltabb együttműködés kell. Ez azonban a válságokkal teli időszakban nem könnyű, sőt egyelőre még megvalósításra váró feladat.

Világgazdaság topmenedzseri minikonferencia-sorozatán Heim Péter, illetve Raskó György előadása után a résztvevők az előadók által vázoltakhoz szóltak hozzá. Szinte kivétel nélkül a korrupció leküzdésének sürgősségéről és módjairól, az állam szerepéről, illetve a válságból való kilábalási lehetőségekről beszéltek.

Tibor Dávid a Masterplant Group vezérigazgatója kiemelte: a magyar kkv-k közül sokan azért versenyképesek, mert adót csalnak, tisztességtelen eszközökhöz folyamodnak, feketén kereskednek. "Ráadásul ha egy kisvállalatot a multikkal egy pályára engedünk, akkor felül kell vizsgálni, milyen versenyelőnyre tehet szert a magyar vállalkozó, hiszen tisztességes segítség nélkül esélye sem lenne a fennmaradásra a nagyobb, külföldi céggel szemben" - hangoztatta a szakember. 

Kozma András a Commerzbank elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt mondja, egy magyar kisvállalkozó sajnos csak egy versenyelőnnyel bír most: az adóelkerüléssel. A gazdaságpolitika tökéletesen leromlott, a magyar kkv-k többsége nem versenyképes. Ezen mindenképpen javítani lehetne - mondja-,  ösztönözni kell a hazai kkv-kört, ám kérdés, milyen lesz ennek a hatékonysága - sajnos erre a választ alig tudja valaki - monta Kozma.

Málnay B. Levente MTV Networks vezérigazgatója úgy látja, amíg egy ország képviselőit az motivál, hogy meddig maradnak hatalomban, mennyi pénzt fizetnek nekik ezért, addig nagyon nagy baj van a "gépezettel". Pedig a jó szakemberek minőségi munkát csak kiemelt fizetésért végeznek - mondta Málnay.

Szentkuti László, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy látja, nem lehet mindent pénzben mérni, sokszor a sokszínűség sokkal fontosabb a korrekt együttműködéssel együtt a cégek között. Példának a rendőrségi korrupciót említette: régen sokkal könnyebben megvesztegethetők voltak a járőrök, szemben a mostani helyzettel.

Raskó György szerint a sikerdíjakból sok esetben elvtelen módokon "csordogálnak vissza" pénzek, súlyos károkat okozva a gazdaságnak. Hangsúlyozta: meg kell szüntetni a logika nélküli parttalan pénzosztogatást, ellenkező esetben még nagyobb káosz uralkodik majd el a politikai, gazdasági és a pénzügyi életben.

Bayer József - Axel Springer Budapesti Kiadói Kft ügyvezető igazgatója: úgy látja, némileg sikerült visszaszorítani a korrupciós mechanizmusokat, ám a piaci versenyképességet alaposabban ki kell építeni. A programokat sokkal strukturáltabban kell összeállítani, ám a fő probléma szerinte az, hogy a kkv-szektor nem kap meg minden információt a helyes működés, versenyképesség eléréséhez.  

Ezzel kapcsolatban Heim Péter megjegyezte: az elmúlt évek a gazdaság betegségének tagadásáról szóltak. Minél több hitelfelvételre buzdítottak, most legalább őszintén beszél a kormány róla: igen, az ország eladósodott, nagy a baj. Nem véletlen a Transparency  International kimutatása a hatalmas magyar korrupcióról.

Szűcs Ervin a Weber Shandwick ügyvezetői igazgatója szerint a pártfinanszírozás hatalmas mértéke a fő probléma, ugyanis ha több pénzt kap a párt, magasabb szinten folyik tovább a verseny, hiszen túl kell költeniük egymást, még nagyobb és korruptabb verseny lesz a politikában. A multik is példát mutathatnak a kicsiknek, csupán vissza kell utasítani a korrupciót - mondja a szakember.

Kovács Tamás a GM Hungary igazgatója szerint, szélesíteni kellene a Magyarországon adózók körét, ráadásul hatalmas a politikai elit és  a gazdasági élet vezetői közötti szakadék. Legitimebbé válna a politikai élet, ha együtt tudnának működni a politikusok, a kis- és nagyvállalkozók.

Nádasi Tamás az Aquaprofit Zrt elnöke szerint a cégeknek kitörési és összefogási pont lehet, ha kiemeltebben foglalkoznának a természeti kincsek, illetve a gyógyvizek kínálta óriási lehetőségekkel. Hiszen Budapest a világ fürdő-fővárosa, az egészségturizmus a 9 százalékát adja. Mint mondja, most éppen a kínaiak tanulják tőlünk a gyógyvízkultúrát, felismerve az ebben rejlő üzletet is.

 

GDP kkv pártfinanszírozás korrupció
Kapcsolódó cikkek