Magyar gazdaság

Elkezdődött a kilábalás? Újra növekszik az építőipar

Biztató jelek látszanak márciusból az építő szektorban. 3,5 százalékkal bővült az építések volumene éves összehasonlításban. Az állami megrendelések dominálnak. Házak viszont alig épülnek.

A tavaly év végi pozitív adatokat márciusban újabb követte az építőiparban. A szektor az utóbbi három évben olyan mélységbe zuhant, ahonnan már valószínűleg csak felfelé mozdulhat. Ezúttal az állami megrendelések segítettek.

Az építőipari termelés volumene 3,5 százalékkal emelkedett előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A múlt decemberi 3,7 százalékos emelkedést leszámítva ez az utóbbi három év legmagasabb növekedési üteme. Az első három havi eredmény azonban még így is átlagban 4,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés márciusban 5,9 százalékkal haladta meg az előző havit, a februári emelkedés is kirobbanó, 8,8 százalékos volt. Januárban viszont döbbenetes visszaesés volt, a 11,9 százalékos mínuszt tehát időbe tellett ledolgozni.

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületeken végzett munkák volumene kismértékben, 0,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeken végzetteké 9,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett a metróépítéssel és útépítési munkákkal magyarázta a hivatal. Míg 2006-ban éppen az állami megrendelések elmaradása indította meg a szektor hanyatlását, most az EU-pénzek és a kormányzati beruházások kezdik azt felfelé húzni. A lakáspiac ugyanis idén sem lesz jó formában, a külföldi befektetők kivonulása mellett a hitelcsapok elzárása is csökkenti az építőipar számára fontos megrendeléseket jelentő beruházások esélyeit.

A több évnyi csökkenő tendencia után az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 4,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Itt is megmutatkozik az állami megrendelések előretörése: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 12,7 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 22,1 százalékkal nőtt. Az újonnan kötött szerződéseknél pedig még nagyobb az eltérés, az első építménycsoport negyedével szűkült, míg utóbbi 40 százalék felett emelkedett. A növekedés oka az alacsony előző évi bázis mellett több út-, vasútépítésre, valamint közműépítésekre kötött szerződés volt.

lakáspiac épatések válság metróépítés
Kapcsolódó cikkek