Magyar gazdaság

Felpuhított standolás - egy emberként állt ellen a szakma

Szinte már örökzöld témává válik Magyarországon a standolás, ezt szót immár azok is ismerik, akik még elvétve sem fordulnak elő egy kocsmában. Most újabb ok van arra, hogy írjunk a szeszes italok leltározása körüli anomáliákról, ugyanis májustól új szabályok léptek életbe a korábbi, márciusban kimúlt, ám mindössze egy hónapot megélt „standtörvény” helyébe.

Bár a szakmai felháborodás – más felfogásban a vendéglátólobbi – nyomására, ha kissé késve is, de eltörölték a napi szesznyilvántartási kötelezettséget, a vendéglősök mégsem szabadulnak meg teljesen az ezzel kapcsolatos gondoktól. Az éttermekben, vendéglőkben, bárokban, italboltokban, kocsmákban mostantól ugyanis úgynevezett alkoholtermék-készletforgalmi szabályzatot kérnek majd számon a fináncok.

Meglehetősen szabad kezet kapnak azonban az üzletvezetők, hiszen ezt a belső regulát a helyi szokásoknak, a megszokott gyakorlatnak megfelelően maguk alakíthatják ki. Ám ettől fogva ennek megfelelően kell (legalább havi rendszerességgel) a nyilvántartást vezetniük. A háziszabályban azonban néhány adatnak – a vendéglátó neve, székhelye, adószáma, az üzlet megnevezése, címe – mindenképpen szerepelnie kell. Fel kell tüntetni azt is, hogy a rögzítendő forgalmi adatokat milyen részletezettséggel, mennyiségi egységgel fogják nyilvántartani.

Súlyos bírságok

Nem érdemes elbliccelni a sillabusz elkészítését, mert a pénzügyőrök bármikor rákérdezhetnek, hogy megvan-e, és azt is tudakolhatják, hogy annak megfelelően vezetik-e a nyilvántartást. Az ilyen – előre be nem jelentett – „látogatások” során vizsgálják az alkoholtermékek beszerzéseiről és értékesítéséről kiállított bizonylatokat is, illetve megmérik a készletben lévő italfajták pontos mennyiségét, összehasonlítják a nyilvántartás adataival.

Ha kiderülne, hogy nincs meg a szabályzat, akkor a természetes személy 100 ezer forintig, a gazdálkodó szervezet 300 ezer forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat. Ennél is többe kerül, ha van ugyan szabályzat, de a vendéglős a nyilvántartást nem, vagy nem kellő gyakorisággal vezeti, esetleg abban hiányos, netán valótlan adatok szerepelnek: ezekben az esetekben a természetes személy akár 300 ezer, a gazdálkodó szervezet pedig legfeljebb 600 ezer forintos bírságot kaphat.
 
Mint Vanner Gábor, a vámhatóság jövedéki igazgatója a VG Online-nak elmondta, az új szabályozás nem állítja súlyos nehézségek elé a vendéglősöket, hiszen nekik is jól felfogott érdekük, hogy rendszeresen mérjék, mennyi ital fogyott.

További részletekért lapozzon!

Ha nem mérnének rendszeresen, akkor nem tudnának tervezni, fogalmuk sem lenne, hogy a készlet felöltéséhez miből, mennyit kell vásárolniuk. Egyébként – mint mondta Vanner – a vendéglőkben egyre terjednek azok az elektronikus eszközök, amelyek segítségével a nyilvántartó rendszer abban a pillanatban automatikusan észleli és rögzíti a készlet változását, amikor a pincér felveszi a rendelést. Ez jelentősen könnyíti a leltározással járó adminisztrációt és méricskélést.

Standoláskálvária

Mint emlékezetes, 2004-ben szintén volt egy kormányzati próbálkozás a napi standolás bevezetésére, akkor a mostaninál némileg sikeresebb volt a törekvés: néhány hónap is kellett, amíg a jogszabályt elvetették. Ám akkor jóval nehezebb feladat elé állították az italkimérőket, ugyanis nemcsak a töményekre, hanem az összes alkoholféleségre vonatkozott a napi leltározási kötelezettség. Ráadásul jóval részletesebb kimutatást kellett vezetni.

Egyes kívülállók szerint az idei februári próbálkozás még gyenge utánzata sem volt az öt évvel ezelőtti szigornak. Mégis egy emberként állt ellen a szakma. A jogszabály-előkészítés során nem volt nap, hogy ne szólalt volna meg valamelyik képviselőjük a nyilvánosság előtt. S a parlamenti patkó mindkét oldalán találtak képviselőket, akik felkarolták az ügyüket, szószólójukká váltak, lobbiztak az érdekükben.

Legfőbb érvük az volt, hogy súlyos adminisztrációs és anyagi nehézségek elé állítja az üzleteket a napi munka utáni leltározás. Sok üzlet ellehetetlenül, lehúzhatja a rolót. Ráadásul nem éri el célját a szigor, hiszen aki csalni akar, az így is megtalálja a módját, így nem nő a költségvetés bevétele, nem tisztul a gazdaság.

Más vélemények szerint azonban érthetetlen a szakma zúgolódása, hiszen – ha nem is a szabványos nyomtatványon – mindig is naponta készítettek leltárt a vendéglősök, nehogy az alkalmazottak megkárosítsák őket. Ahol pedig több műszakban dolgoznak, ott akár naponta többször is standolnak, úgy adják át egymásnak a placcot. 

Készletforgalmi nyilvántartás (minimális adattartalom)

bejegyzés dátuma

nyitókészlet

beszerzett mennyiség

értékesített mennyiség

zárókészlet

nyitókészlet

beszerzett mennyiség

értékesített mennyiség

zárókészlet

-->

italkimérő napi standolás alkohol ital alkoholtermék-készletforgalmi szabályzat Vanner Gábor standolas stand kocsma
Kapcsolódó cikkek