Magyar gazdaság

Innovatív vállalkozások - újabb nyertesek

A mostani eredményhirdetéssel kilencvenre nőtt azoknak a projekteknek a száma, amelyek támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Innocsekk plusz programja keretében.

Az odaítélt  csaknem kétmilliárd forintos forrással olyan innovációs fejlesztéseket ösztönöz az NKTH a régiókban, amelyek végrehajtásához a mikro- és kisvállalkozások csak részben rendelkeznek saját kapacitással, szakmai tudással.

Az „Innocsekk Plusz” teljes kerete khároméves időszakra tizenkétmilliárd forint. A programot csaknem egy éve hirdette meg a hivatal. A támogatási kérelmek végső beadási határideje 2011. június 30. Addig a pályaműveket folyamatosan fogadja be az NKTH, és azt ígéri, hogy a beadást követően legkésőbb három hónapon belül megszületik a döntés. A támogatás maximális összege - témakörtől függően - 3, 6, illetve 30 millió forint, mértéke pedig 100 százalék lehet.

A nyertes pályázatok között jelenleg villamos ipari, számítástechnikai, informatikai, orvostudományi szakterületeketen tervezett fejlesztések megvalósítása szerepel.

A pályázati programban a vállalkozások egyszeri szolgáltatás-vásárlásra fordíthatják az elnyert támogatást, és saját fejlesztéseiket az így megszerzett ismeretekkel kiegészítve komplett innovációs projektek megvalósítására használhatják fel.

Az „Innocsekk Plusz” általában a régiók felzárkóztatását, ezen belül a régiók gazdaságának és versenyképességének kutatás-fejlesztésen és innováción alapuló fejlesztését, a régióban tevékenykedő vállalkozások, kiemelten a kisvállalkozások versenyképességének fokozását, innovációs tevékenységének előmozdítását, az innovációs szereplők hálózati együttműködését szolgálja.

A program közvetett hatása lehet, hogy a kutatási szolgáltatást végző szervezeteknél a megbízások eredményeként munkahelyeket sikerül megtartani, illetve új munkahelyek, ezen belül magasabb kvalifikációt igénylő munkahelyek jöhetnek létre.

régiók NKTH innováció
Kapcsolódó cikkek