Magyar gazdaság

Vége a mítosznak! Kevésbé fogy a szuvenírbeton!

Közel húsz évvel a berlini fal leomlása után még mindig el lehet adni szuvenírként a falból származó betondarabokat. Ám a kereslet már korántsem olyan nagy irántuk, mint a kommunizmus bukását követő első esztendőkben.

Az elmúlt években 90 százaléban Volker Pawlowski berlini vállalkozó cége látta el a német főváros szuvenírboltjait az egykori berlini falból megmaradt darabokkal – tudósít a Reuters.

A kommunizmus idején kettéosztott városban 106 kilométer hosszan épült meg a fal, ebből mára kevés maradt, az utcákon csak három helyütt látható hosszabb szakaszban. Ajándékként azonban még mindig el lehet adni a megmaradt darabokból, még ha nem is olyan könnyen, mint korábban.

Minden a csomagoláson múlik – vallja Pawlowski, akinek cége összesen 300 méternyi falszakaszt tudott felvásárolni a kilencvenes évek elején. A vállalkozás a 3,6 méter magas, méterenként 2,6 tonna súlyú betondarabokból néha eredeti magasságú szakaszokat is el tud adni, de a forgalom nagyobb részét a szuvenírboltoknak szállított, ügyesen „felöltöztetett” betondarabkák teszik ki.

Pawlowski szabadalmat is bejegyeztetett arra, hogy miként lehet betondarabokat beilleszteni műanyag gömbökbe és képeslapokra ragasztani azokat. Cége azonban önmagában a „falbusiness-ből” már nem tudna megélni. Pawlowski tájékoztatása szerint a forgalomnak négyötöde más szuvenírfajtákból származik.

Videó a megnyitás perceiről 

szuvenír berlini fal csomagolás beton
Kapcsolódó cikkek