Magyar gazdaság

Bűvészkednek az EU-pénzekkel

Egymásnak ellentmondó értesülések előzték meg az Európai Bizottság mai ülését, amelyen napirenden szerepel, hogy másfél évre felfüggesztenék a társfinanszírozást a tagállamok részéről, és egyúttal fölgyorsítanák a kohéziós pénzek előlegkifizetését is.

Az EU végrehajtó testülete lapunk értesülése szerint egy átfogó egyszerűsítési csomaggal készül a tagállamok elé állni, ennek része az említett javaslat is.

„Az elgondolás az, hogy a válság leküzdése érdekében most juttassunk pénzt a likviditás növelésére és a projektvégrehajtás ösztönzésére” – idézi az EUobserver Dennis Abbot bizottsági szóvivő kommentáló szavait. A hírportál egyúttal emlékeztet arra, hogy a társfinanszírozási kötelezettség a szegényebb tagállamoknál általában 15-20 százalék, míg a gazdagabbaknál elérheti az 50 százalékot is. Az intézkedés így várhatóan leginkább Olaszországnak és Spanyolországnak kedvez majd, annál inkább, mert az EU által elvárt menedzsment- és ellenőrzési rendszer kiépítésénél meglévő mulasztásaik háttérbe szorulhatnak.

A bizottsági elgondolás deklarált célja, hogy a tagállamok minél könnyebben átvészelhessék a mostani válságot.

Hogy pontosan melyik alapot hogyan érinti, illetve a tervezet további részleteit itt elolvashatja

Dennis Abbot bizottság EU kohéziós pénzek EU-pénzek
Kapcsolódó cikkek