Magyar gazdaság

"Fogalmuk sincs, mi folyik" - "Csak az előrehozott választás" segíthet

Hosszútávon ható és súlyos károkat okozhat a brit gazdaságnak, ha a hatalmon lévő politikai gárda továbbra is a saját problémájával foglalkozik – figyelmeztetett a brit gyáriparos szervezet (CBI) vezetője.

Richard Lambert szerint a kormány és a hatalmon lévő párt tagjait jelenleg csak a pozícióik rövid távú megőrzése érdekli, ahelyett, hogy szembenéznének az ország előtt álló kihívásokkal – jelenti a Reuters.

A CBI (Confederation of British Industry) vezérizgatója bátor tetteket sürgetett, hogy az országot egy prosperáló – ámbár a maitól lényegesen eltérő – másik jövő felé lehessen vezetni. Ha pedig a kormány úgy határoz, hogy figyelmen kívül hagyja a változás szükségességét, akkor süllyedő hajóként merül alá Nagy-Britannia. Lambert szerint a kormányzó elit a parlament és a kabinet környékén folyó csetepatékkal köti le energiáit, ahelyett, hogy a nagy összefüggésekkel foglalkozna.

A biztonságos energiaellátástól kezdve a gyorsan növekvő fiatalkorú munkanélküliségig súlyosabbnál súlyosabb zavarokkal kellene szembenézni – mondta a CBI vezetője. Mint fogalmazott, Nagy-Britannia jelenleg egy „égető platformon” áll, a politikusok azonban nem találnak fogást a megoldandó szociális, gazdasági és környezetvédelmi problémákon, mert megrekedtek a parlamenti költségtérítési botrányok kezelésének szintjén. A nyilatkozat súlyosan elmarasztalja a kormányzatot, mert az azonnali beavatkozást követelő zavarok helyett a választójogi törvény korrekciójában keres pótcselekvési lehetőséget.

Az ellenzéki konzervatívok pénzügyi szakértője reményét fejezte ki, hogy a CBI vezérigazgatójának kijelentései ébresztőként hatnak a kormány tagjaira, akik – mind mondta – sokkal inkább el vannak foglalva a saját állásukkal, semmint mások munkahelyének megőrzésével. Philip Hammond szerint csak az előrehozott választások segítenének a mostani helyzeten, amelyben a kormányfő felismerni sem hajlandó az ország előtt álló problémák valódi súlyát.

Oldalvágásként egyébként a CBI súlyos bírálatokat fogalmazott meg az Európai Bizottsággal szemben is, amely állítólag súlyos szigorításokra készül a pénzügyi szolgáltatások szabályozásában. A City tevékenységének jelentős részeit fenyegető, új rendelkezésekre szintén nem marad energiája a kormánynak – figyelmeztetett a vállalkozói szervezet vezetője. Brüsszel tervezett lépései miatt egyébként a hedge-alapok egyik érdekvédelmi fóruma is megnyilatkozott, elmarasztalva a változtatásokat követelő kontinentális országokat, amelyek „a brit és az amerikai pénzügyi rendszer egésze ellen indítottak durva támadást, mert saját hagyományaik nincsenek az adott területen, de igazából nem is értik mi folyik ott”.

gyáriparosok cbi kormány brit költségtérítés
Kapcsolódó cikkek