Magyar gazdaság

Ismét jön az agrárreform! Példátlanul éles viták a láthatáron

Példátlanul éles vitákat hozhat a 2013–2019 közötti európai uniós agrártámogatások nagyságának és elosztásának meghatározása. Legalábbis ezt sejteti a tagállamok szakminisztereinek e hét elején tartott brnói informális tanácskozása, amelyen első ízben ütköztek a további agrárreform stratégiai irányát illetően az álláspontok.

Az egyik pólust az EU soros elnökségét júliustól átvevő Svédország mezőgazdasági minisztere, Eskil Erlandsson testesítette meg, aki a termelőknek járó közvetlen kifizetések drasztikus csökkentéséért és ezen keresztül a közösségi kassza tehermentesítéséért emelt szót. Ennek érdekében fontosnak tartja az agrárkiadásokon belül a 2003-as reformmal létrehozott második, vidékfejlesztési pillér további erősítését, tehát a moduláció folytatását.

A jelenlegi rendszer legnagyobb haszonélvezőjének számító Francia-, Német- és Spanyolország viszont ragaszkodik a közvetlen támogatásokhoz. Ahogy a francia agrárminiszter, Michel Barnier fogalmazott: a közös agrárpolitikának az élelmiszer-ellátás biztonsága, a termények magas minősége és a vidéki körzetek prosperitása szempontjából egyaránt kulcsszerepe van. A gazdálkodást nemcsak közvetlen termelői támogatásokkal lehet segíteni, de feltétlenül szükség van intervenciós eszközökre, például a mostani tejpiaci válsághoz hasonló helyzetek kezelésére – tette hozzá.

Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos – a következő Európai Bizottság nevében – 2010 második felére ígéri a reform lehetséges irányainak felvázolását, majd 2011 közepén kezdődhet a vita a konkrét előterjesztésekről.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Michel Barnier agrárbiztos közös agrárpolitika KAP Svédország EU Franciaország pillér Európai Unió agrárreform marann fischer boel
Kapcsolódó cikkek