Magyar gazdaság

Mi lesz a tíz állami tulajdonú kastély sorsa?

A Magyar Nemzet értesülése szerint tíz állami tulajdonban lévő kastély privatizációját kezdeményezte Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója Hiller István kulturális miniszternél, mert szerinte az épületek „állami pénz hiányában fokozatosan romlanak”. A Népszabadság szerint pusztán vagyonkezelésbe adnák a kastélyokat a befeketőknek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tíz hazai kastély vagyonkezelő jogát szerezné meg, hogy később ezeket később továbbadja - a Magyar Nemzet (és a Magyar Hírlap) szerint a továbbadás privatizációt jelent, míg a Népszabadság szerint vagyonkezelésbe adásról lenne szó.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az MNV tervei szerint azt követően, hogy megszerzik a jogokat, a kastélyokat továbbadják vagyonkezelésbe. A jelentkezőktől azt várják, hogy végrehajtsák az épületek felújításához, karbantartásához szükséges munkálatokat - cserébe pedig múzeumot vagy akár szállodát is üzemeltethetnek a kastélyban. A hasznosítási lehetőségeket behatárolja, hogy műemléki védettség alatt álló épületekről van szó.

Varga Kálmán, a Magyar Nemzeti Gondnokság (MNG) igazgatója - amely szervezet a kastélyok közül öt (a tatai, a dégi, a füzérradványi, a lovasberényi és a fertőrákosi) vagyonkezelését végzi - a Magyar Nemzetnek és a Népszabadságnak cáfolta, hogy az említett ingatlanok rossz állapotban lennének.

A Népszabadságnak Varga azt mondta: szerinte az ügy hátterében egy ingantlanspekulációra készülő társaság lehet. A Magyar Nemzettel pedig azt közölte, hogy korábban voltak próbálkozások a kastélyok piaci alapú hasznosítására, ám ezek kudarcot vallottak.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény melléklete tételesen felsorolja azokat a műemlékeket, amelyeket kizárólagos állami tulajdonban kell tartani - érvelnek a szervezetnél. ebben az esetben feles törvényről van szó, azaz a szavazáskor jelen lévő képviselők több mint felének szavazatával megváltoztatható a törvény.

mng kastélyok MNV varga kálmán
Kapcsolódó cikkek