Magyar gazdaság

Több mint 900 milliárd forinttal kevesebb lesz az adóbevétel

Az idén a gazdasági visszaesés hatására több mint 900 milliárd forinttal kevesebb lesz az adóbevétel, mint amit tavaly szeptemberben terveztek -mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön egy pénzügyi fórumon. A kormány korábban 800 milliárd forintos adóbevétel-csökkenéssel számolt.

A bevételkiesést 1.000 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel kompenzálja a kormány, a hiány így 3,8 százalékon belül marad. A miniszter csütörtökön, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) pénzügyi fórumán elmondta: öt-hat százalékos gazdasági visszaesés mellett illúzió a foglalkoztatás növelése, az idén és jövőre csak a foglalkoztatás csökkenésének lassulását lehet elérni.

Hangsúlyozta: a vállalkozások esetében minden adócsökkentési lehetőséget a foglalkoztatás serkentésére használtak fel. A versenyképességet rontó helyi adóhoz Oszkó Péter szerint akkor lehet hozzányúlni, ha már növekszik a gazdaság.

Az csökkentése számos jövedelemkategóriában többet ad, mint amennyit a vagyonadó elvesz - hangsúlyozta a miniszter, aki az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az üzleti célú ingatlanok megadóztatása soha nem került komolyan szóba. A miniszter elmondta: a magyar költségvetés túlköltése és szerkezete önmagában versenyhátrányt okoz; míg például Szlovákiában 30 százalék alatti az adóék, nálunk a 40 százalékát elveszi az állam, a gazdaság ezért kevésbé motivált. Az adócentralizációban 4-6 százalékos lemaradást kell leküzdeni.

A foglalkoztatás adóztatásában a miniszter szerint dupla annyi a lemaradás a régiós versenytársakhoz képest, mint az adóékben. Az élőmunka területén azonban a lemaradásunk csökken, 2010-re a visegrádi országok között előnyös helyzetben leszünk.

A marginális adóék a miniszter szerint az átlagbérnél rendkívül magas, a többletjövedelemből 71 százalék kerül az államkasszába, ebben vezetők vagyunk a világban. Elmondta, elsősorban az átlagjövedelem adóterhelésénél szerették volna az adóéket régiós összehasonlításban versenyképessé tenni, a válság elmúltával azonban a magasabb jövedelműek marginális adóterhelését is csökkenteni kell. Oszkó Péter ismertette: az adóék lassan szorítható le, olymódon, hogy a kieső adóbevételeket nem pótolják vissza, hanem kiadáscsökkentéssel kompenzálják.

 A következő kormány felelőssége lesz, hogy amikor az eddigi intézkedések eredményeként a megindul, otthagyja-e a többletet a gazdaságban adócsökkentéssel, vagy a költségvetési kiadásokat növeli. Az adósságpályáról szólva elmondta: a GDP-arányos eladósodottság a GDP csökkenése miatt emelkedik.

 A gazdaság visszaesése az idén alacsonyabb lenne, ha az IMF-pénzt elköltenénk, de ez később a növekedés lassulásához vezetne. Tévhit, hogy minden ország két kézzel szórja a pénzt - hangsúlyozta a miniszter -, a tagállamok egyharmada egy fillért sem költ a stabilizációra, ennek köszönhetően azonban a válság után gyorsabban fognak talpra állni. Magyarországot magas eladósodottsága és a gazdaság csökkenése miatt a befektetők sokkal kockázatosabbnak tartják, a gazdaság növekedési pályára állítását ezért korlátos forrásokkal kell megoldani.

A jövedelemtermelő képességet úgy kell javítani, hogy rövid távon se emelkedjen az - hangsúlyozta a szaktárca vezetője.

adóék adóbevétel bevétel adó áfeosz válság Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek