Magyar gazdaság

Újabb két nagyprojekt ment át a brüsszeli vizsgán

Újabb két környezetvédelmi nagyprojekt, Nyíregyháza szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztését, továbbá a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program támogatási kérelme kapta meg az EU jóváhagyását.

A mostani döntéssel immár kilencre nőtt azoknak a nagyprojekteknek a száma, amelyek európai uniós támogatását jóváhagyták Brüsszelben az EU illetékesei. Ezek mellett még további 14 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 12 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A most elfogadott két nagyprojektről szólva Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a hazai fejlesztéspolitika sikerének értékelte a brüsszeli hírt, s egyidejűleg azt, hogy az tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet.

Nyíregyháza szennyvíztisztító és csatornázási nagyprojektjekeretében több mint 12,7 milliárd forintos beruházással épül ki a városban és térségében a még hiányzó szennyvízcsatorna-rendszer. Újra üzemelni fog a nyíregyházi II. számú szennyvíztisztító telep, és a szennyvíziszap korszerű kezelésére megépítenek egy új komposztáló telepet is. A beruházás jelentősen csökkenti a térségben a talaj, valamint a felszíni és felszín alatti vizek szennyezését, ezzel összesen mintegy 130 ezer lakos számára teremt tisztább és egészségesebb környezetet.

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt 313 település 426 ezer lakosa számára évi mintegy 200 ezer tonna hulladék kezelésének problémáját oldja meg. A beruházás célja egy regionális hulladékgyűjtési rendszer, valamint szelektív gyűjtési- és hasznosítási, továbbá ártalmatlanítási rendszer kialakítása.

Ennek keretében a 12 város és a 301 község számára Pécs-Kökény telephelyen egy regionális hulladékkezelő központ létesül – 30 ezer tonna kapacitású válogatóművel, 150 ezer tonna kapacitású mechanikai-biológiai előkezelővel és 9,75 ezer tonna kapacitású komposztáló teleppel –, valamint további két, összesen évi 40 ezer tonna kapacitású regionális hulladékkezelő alközpont létesül Barcson és Marcaliban.

A regionális hulladékgyűjtés négy átrakó állomás segítségével valósul meg Kaposszekcsőn, Pécsett, Barcson és Szentlőrincen. Emellett 22 – festék, szárazelem, gyógyszer és elektronikai hulladék gyűjtésére is szolgáló – hulladékudvar, valamint 820 darab hulladékgyűjtő sziget létesül a szelektív gyűjtéshez az érintett térségben.

Nyíregyháza EU nagyprojekt Mecsek-Dráva
Kapcsolódó cikkek