Magyar gazdaság

Akár 3,5 millió beteg lehet

Biztosan nem kerülhető el az új A(H1N1) influenzavírus által okozott világjárvány, őszre érheti el hazánkat – mondta a Világgazdaságnak Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ epidemiológus szakorvosa. Ennek ellenére tíz vállalatból csupán kettőnek van válságterve a járvány ellen – derült ki a DGS Global Research tanácsadó cégnek a Világgazdaság számára készített kutatásából. Az általuk megkérdezett 104 szervezet válasza azt mutatja, a külföldi tulajdonú cégek lényegesen felkészültebbek, közülük tízből hat készített már krízistervet (VG, 2009. május 18.).

Pedig a szakorvos szerint ez létfontosságú lenne, hiszen a nagyobb közösségekben történő fertőzés megsokszorozódik, gátolja a termelőmunkát, romolhat a szolgáltatások színvonala. Becsléseik szerint járvány esetén egy időben a munkavállalók egynegyede, egyötöde hiányozhat a munkahelyéről. Egy 10-15 hétig tartó pandémia során 1,5–3,5 millióan betegszenek meg az összes lakosság körében. A halálesetek aránya várhatóan magasabb lesz, mint a szezonális influenzajárványoknál.

Azt már Németh Zsolttól, a betegség megelőzésére szolgáló oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest szóvivőjétől tudtuk meg, hogy a specifikus vakcina gyártása megkezdődött. A hatóságok hamarosan döntenek a védekezéshez szükséges mennyiségről is. Először a hazai igényeknek megfelelő készletet állítják elő, ezt követően szolgálják ki a külföldi partnereiket. A legyártott oltóanyagot az EKI-ben tárolják majd. A cég technológiájával egyébként inaktivált teljes vírust tartalmazó oltóanyagot állítanak elő, szemben más gyártókkal, amelyek a vírusok bizonyos részeit helyezik el a vakcináikban.

Az ideális az lenne, ha a lakosság felét beoltanák, de ennél némileg kevesebbel is eredményes lehetne az időben megkezdett védekezés – mondta Oroszi Beatrix. Az oltási rend némileg eltér majd a szokásos, szezonális influenza elleni oltási tervtől. Először az egészségügyben dolgozók kapják meg a vakcinát, hogy szükség szerint helytállhassanak, őket követik a kulcsfontosságú, alapvető szolgáltatást nyújtók. Ezt követően kerül sor a lakosság további, foglalkozásuk vagy egészségi állapotuk miatt védendő csoportjaira. A kormánydöntéstől függően az oltóanyag egy része térítésmentes lesz, további hányadához térítés ellenében lehet hozzájutni. A vakcina beadását követően 10-14 nap szükséges a megfelelő védettséghez. Az új oltóanyag ára nagyjából megegyezik a szezonális vakcináéval, 1200 forint. Egyébként a szezonális oltóanyag gyártása az éves ütemezésnek megfelelően már befejeződött, ezt követően kezdték csak meg az új típusú A(H1N1) vírustörzs elleni vakcina gyártását – mondta Németh Zsolt.

Oroszi Beatrix arról is tájékoztatott, ősztől tavaszig számítanak a hagyományosan szezonális és az új vírus együttes előfordulására. Ezért ajánlott mindkét influenza elleni oltást akár egyidejűleg is felvenni – tette hozzá.

Munkáltatói feladatok

Influenzapandémiás válságstáb létrehozása, ebben a kulcsvezetők mellett a foglalkozás-egészségügyi szolgálat is helyet kap

Fel kell tárniuk a folyamatos működést leginkább veszélyeztető tényezőket, a veszélyeztetett munkaköröket

Meg kell határozni a minimálisan fenntartható tevékenységet és a halaszthatókat

Védeni kell a kritikus működéshez szükséges munkaerőt

Korlátozni kell a közösségi érintkezéseket, kerülni a kézfogást, ölelkezést

A munkáltató előírhatja a védőoltás kötelező felvételét

Fel kell készülni a védőoltások +2 és +8 Celsius-fok közötti, hűtőszekrényben és őrzött helyen való tárolására

Fel kell tárniuk a folyamatos működést leginkább veszélyeztető tényezőket, a veszélyeztetett munkaköröket

Meg kell határozni a minimálisan fenntartható tevékenységet és a halaszthatókat

Védeni kell a kritikus működéshez szükséges munkaerőt

Korlátozni kell a közösségi érintkezéseket, kerülni a kézfogást, ölelkezést

A munkáltató előírhatja a védőoltás kötelező felvételét

Fel kell készülni a védőoltások +2 és +8 Celsius-fok közötti, hűtőszekrényben és őrzött helyen való tárolására Megbetegedések és halálozások Egyelőre 26 megbetegedést regisztráltak hazánkban, közülük nyolcan – családtagok és munkatársak – valószínűleg egy külföldről hazajött betegtől fertőződtek meg.

A betegek többsége szövődménymentesen meggyógyult vagy gyógyulófélben van. Terápiájukról kezelőorvosuk dönt, ehhez hazánkban is megvannak a szükséges orvosságok.

Az antivirális szerek csökkentik a tünetek fennállásának idejét, a betegség súlyosságát akkor, ha a tünetek megjelenését követő 48 órán belül megkezdődik a kezelés.

Folyamatosan értékelik a szer hatékonyságát, mert a vírus rezisztenssé válhat. A világon eddig 116 943 A(H1N1)-fertőzést regisztráltak, közülük 580 halállal végződött. Kiemelt szerep A kulcsfontosságú erőforrások: élelmiszeripar, mezőgazdaság, kereskedelem, energiatermelés,

-szolgáltatás, ivóvízellátás, honvédelem, katasztrófavédelem, közbiztonság,

-igazgatás, -egészségügy, egészségügyi ellátórendszer, tömegközlekedés, áruszállítás, információtechnológia, hírközlés, postai szolgáltatás, bankok és az üzleti szféra.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek