Magyar gazdaság

Az EU is trükközik a hiányszámokkal - Párizsi presszió

Mostantól csak részben kell állami kiadásként elszámolni a bankmentések költségeit az uniós tagállamoknak – döntött az Eurostat.

Az EU statisztikai hivatala elsősorban a válság következtében gyors ütemben eladósodó, és a költségvetési mutatóit némileg szépíteni kívánó Franciaország intenzív nyomására volt hajlandó belemenni a változtatásba.

 Az engedményt kritizálók szerint viszont az új módszertannal a kormányok ugyanazt a mulasztást követik el, mint amit éppen a bankok szemére szoktak vetni: a kockázatokat csak részben tüntetik fel mérlegükben.

Párizs még az év elején kezdett az ellen tiltakozni az Eurostatnál, illetve a francia statisztikai hivatalnál (INSEE), hogy a toxikus értékpapírok kiszervezésének céljából államilag felállított gazdasági társaságok kockázatait feltüntessék a költségvetési adósságok között.

Az Eurostat munkatársainak elmondása szerint a francia kabinet óriási nyomást gyakorolt a hivatalra a döntés meghozatala előtt.

Bár hivatalosan ezt tagadták, még az a gyanú is felmerült, hogy Párizs az Eurostat fölé rendelt Európai Bizottságon keresztül is igyekezett befolyásolni az ügy kimenetelét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

INSEE Európai Bizottság hiány EU Franciaország Európai Unió költségvetés
Kapcsolódó cikkek