Magyar gazdaság

Kell-e újabb IMF-hitel? - Bizonytalanok az elemzők

Az utóbbi hetekben ismét bizakodóbbá váltak Magyarországgal kapcsolatban a befektetők, de a veszély még nem múlt el. Szükség lehet a nemzetközi szervezetek további segítségére is – derült ki a pénzpiac szakértőinek véleményéből.

"A jelenlegi ütemezés biztosan nem jó, mert hosszabb időre lenne szüksége az országnak, hogy megerősítse a bizalmat és így a piaci finanszírozást is. Újabb, nagyobb hitelkeretre azonban nem feltétlenül lenne szükség, hiszen eddig csak a keret 72 százalékát hívtuk le, és nagyjából 50 százaléknyit használtunk fel belőle – mondta a Világgazdaság kérdésére válaszolva Heim Péter, az Atticus Investments Zrt. vezérigazgatója.

Ha még további hárommilliárd eurónyi összeg felhasználásával ki tudná húzni a kormány, a következő ciklusra maradna hat-hét milliárd eurónyi, akkor elegendő lenne a mostani keret is. A visszafizetést azonban nem szabadna így sem megkezdeni 2012 előtt, és szerencsésebb lenne, ha a most tervezettnél hosszabb idő alatt kellene visszafizetni. Erre nagyjából öt évet lehetne szánni, vagyis 2017-ig kellene a teljes hitelt törlesztenünk – véli Heim Péter.

Palócz Éva, a Kopint Tárki vezérigazgatója úgy véli, egyelőre nem lehet biztos választ adni a kérdésre, legalábbis a kevés számú beavatottakon kívül erre felelősséggel senki nem vállalkozhat. A legutóbbi nagyobb volumenű nyilvános állampapír-kibocsátás is meglehetősen váratlan időzítésű volt, és nem lehet tudni, tervez-e még ilyet a kormány, illetve az ÁKK.

Amennyiben igen, és fennmarad a kereslet a befektetők részéről is a magyar papírok iránt, akkor elkerülhető lehet egy újabb hitelcsomag igénylése. Ez azonban mérlegelés kérdése is: az ÁKK-nak meg kell becsülnie, megéri-e a drágább, piaci finanszírozásra áttérni a nemzetközi szervezet kedvezőbb hitelkamata ellenében. Az ugyanis növelheti a bizalmat az ország iránt, ha megmutatja, hogy nem kell tartósan az IMF-mankóra támaszkodnia – szögezte le Palócz Éva.

Olvassa el az OTP Bank, a CIB Bank és a Takarékbank elemzőjének véleményét is!

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

finanszíroz Palócz IMF heim államkötvény hitel állampapír elemző
Kapcsolódó cikkek