Magyar gazdaság

Lassan indul a pólusprogram

Látványos eredményekre a legkorábban is csak három-négy év múlva lehet számítani

Másfél évvel a pólusprogram indulása után a pólusvárosok már 81 milliárd forintnyi uniós támogatást tudtak lekötni kilenc kiírás alapján. Látványos eredményekre ennek ellenére csak három-négy év múlva lehet számítani – mondja Zombori Zita, a Pólus Programiroda ügyvezető igazgatója.

Szerinte mindkét pillér (1. a klaszterek létesülése és fejlődése, 2. az üzleti környezet fejlesztése) sikeres. Árnyaltabban látják azonban ezt a nyolc kiemelt város fejlesztését lehetővé tevő program haszonélvezői. Kósa Lajos debreceni polgármester szerint eddig leginkább azt igazolódott be, hogy még mindig kevés a kooperációs tapasztalat Magyarországon.

Szerinte túl bonyolultak és talányosak a pályázható kiírások, rendkívül bürokratikus az eljárásrend. Debreczenyi János veszprémi polgármester szerint sem Veszprémben, sem póluspárjánál, Székesfehérváron nem vonzották a gazdasági élet szereplőit a program pályázati kiírásai.

Nagy Sándor szegedi alpolgármester szerint pedig az lenne a fontos, hogy az eredeti, az Országos területfejlesztési koncepcióban szereplő elgondolás szerint valósuljon meg a program.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

infrastruktúra-fejlesztés pólusprogram pólusváros
Kapcsolódó cikkek