Magyar gazdaság

Munkanélküli? 2800 betöltetlen állás a Honvédségnél

A létszámgondokkal küszködő honvédség továbbra is bízik a toborzások sikerében. Ugyanis hiába a gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség, kevesen választják a katonai pályát. Jelenleg 1600 közkatona és 1200 tiszthelyettes hiányzik a Magyar Honvédségnél.

A Magyar Honvédségnél két-három éve jelentkeztek komolyabb munkaerőgondok. A szervezeti átalakítások és a nyugdíjrendszer bejelentett változásai miatt ugyanis sokan elhagyták a szervezetet. Az utánpótlást a seregnél toborzással próbálják biztosítani, de ez eddig annak ellenére sem bizonyult elegendőnek, hogy a Honvédelmi Minisztérium adatai szerint a katonai felsőoktatásban, a tiszthelyettes képzésben, valamint a legénységi állománynál is a tavalyi évre tervezett helyeket többé-kevésbé sikerült betölteni - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Hivatalos adatok szerint jelenleg 1600 közkatona hiányzik a rendszerből, de tiszthelyettesekből is legalább 1200-ra lenne még szükség. A hiány oka a rossz munkaerőmegtartó-képesség, ami valószínűleg abból is ered, hogy alacsonyabb beosztásban nem túl vonzó a fizetés, és gyenge, ellentmondásos a honvédségnél az ösztönző rendszer.

 Bár a gazdasági válság hatására megnövekedett a munkanélküliség, és ez javíthatna a sereg munkaerőpiaci helyzetén, a honvédségnél csak átmeneti javulást várnak. Abban ugyanis a haderőnél is biztosak: akik a katonai szolgálatot csak az egyéb lehetőségek hiányában választják, előbb-utóbb valószínűleg elhagyják a sereget.

A honvédség ezért a jövőben kezdeményezőbben akar fellépni a munkaerőpiacon, a toborzásnál pedig az előnyöket is jobban kihangsúlyozzák majd. Felhívják a figyelmet például arra, hogy a versenyszférával összehasonlítva biztosabb munkahely várja a jelentkezőket, hogy a katonák társadalmi megítélése az utóbbi időben javult, valamint, hogy egy esetleges külszolgálat, és ezáltal egy magasabb fizetés lehetősége szinte az egész állomány számára elérhető.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek