Magyar gazdaság

Óriásit bővült a hazai építőipar - Négy éve nem volt ekkora növekedés

Jól indította a nyarat az építőipar, négy éve nem látott növekedést mutatott júniusban. Több tényező azonban arra utal, hogy ez csak egyszeri fellángolásnak tekinthető, amely mögött nem a kereslet, hanem elsősorban technikai okok állnak.

Az építőipari termelés volumene júniusban 15,9 százalékkal emelkedett – jelentette a KSH. Ez kiugróan magas növekedést jelent, az előző hónapokban még 10 százalék körüli mínuszt mért a hivatal. A mostaninál erőteljesebb bővülés utoljára 2005 végén volt megfigyelhető a szektorban, azóta viszont nagyjából a hét évvel ezelőtti szintre zsugorodott a termelés. Az idei első fél évben még a kiugró júniussal együtt sem tudott növekedni az ágazat, a termelés 1,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A termelés nagyarányú bővülését a KSH fele-fele részben az előző évi nagyon alacsony bázis, illetve a nagy út-, vasút- és közműépítésekkel magyarázza. Azt sem szabad elfelejteni, hogy június volt az áfaemelés előtti utolsó hónap, így sok tranzakciót hozhattak előbbre a felek, hogy még az alacsonyabb kulccsal adózhassanak utánuk a megrendelők. Szezonálisan kiigazítva a termelés júniusban 12,3 százalékkal magasabb volt, mint májusban. Ez szintén évek óta nem látott mértékű ugrás, ami egyben azt a gyanút erősíti, hogy csak egyszeri hatásról van szó.

Nagyobb volumenű munkákat végeztek az M6-os, az M43-as, valamint a budai főgyűjtőcsatorna és a 4-es metró építésén. Részben tehát hatott a kormánynak az a terve, hogy felgyorsítsa az EU-s források lehívását. 2009 júniusában mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületeken végzett munkák volumene 2 százalékkal, az egyéb építményeken végzetteké 34,5 százalékkal magasabb volt, mint 2008 júniusában. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 10,7 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 10,8 százalékkal bővült a 2008. január–júniusihoz képest.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is gyorsan emelkedett: 28,8 százalékkal volt magasabb, mint 2008 júniusában. Igaz, a bővülés a termelésen eddig alig-alig mutatkozott meg. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban állami, illetve önkormányzati megrendelésre kötött nagy értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 28,5 százalékkal, az egyéb építményeké 29 százalékkal nőtt – köszönhetően több, jelenleg is folyó út-, vasútfejlesztési, közműépítési munkákra aláírt szerződésnek. A 2009 júniusában kötött szerződések volumene 32 százalékkal kisebb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére egynegyedével, egyéb építményekre csaknem 40 százalékkal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

Az építőipar termelői árai 2009 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,7 százalékkal emelkedtek. Az átlagot meghaladó növekedést mértünk az épületek építése ágazatban (4,0 százalék); az egyéb építmények építése ágazatban pedig az átlagosnál kisebb mértékben (3,4 százalék) emelkedtek az árak. A legnagyobb súlyú speciális szaképítés ágazat árai 3,8 százalékkal haladták meg az előző évit. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,9 százalék és 5,9 százalék között szóródott. Az előző negyedévihez mérten az építőipar árai 0,5 százalékkal voltak magasabbak.

beruházások útépítések építések építőipar
Kapcsolódó cikkek