Magyar gazdaság

Belebukik-e a megszorító csomagba a kormány Csehországban?

Teljesen bizonytalan a cseh kormány által előterjesztett megszorító csomag sorsa a prágai parlamentben. A szakértői kabinetet vezető Jan Fischer miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy lemond, ha leszavazzák vagy lényegesen átalakítják javaslatait.

Csütörtök délelőtt bizonytalanabbnak tűnt az 50 milliárd koronányi adóemelést és 25 milliárd koronányi kiadáscsökkentés tartalmazó cseh megszorító csomag sorsa, mint valaha. Bár a szerdai egyeztetéseken úgy tűnt, Fischernek sikerült széles támogatást szereznie a büdzsé kiegyensúlyozásához, ma délelőtt a szociáldemokraták kihátráltak a népszerűtlen intézkedések mögül – tudósít a Reuters.

A kormány által javasolt intézkedések között szerepel az általános áfakulcs 19 százalékról 20-ra emelése, a kedvezményes kulcs 9-ről 10 százalékra növelése, a nyugdíjak befagyasztása, az állami alkalmazottak fizetésének csökkentése és a tb-járulékköteles jövedelem felső határának megemelése. Fischer azzal érvelt a megszorítások szükségessége mellett, hogy azok révén tudja csak elkerülni Csehország „a magyarországi típusú pénzügyi válságot”.

A kormányzat úgy számol, hogy a csomag elfogadásával a jövő évre várható 7,5 százalékos államháztartási hiányt 5,2-re lehet leszorítani. A szociáldemokraták azonban ma délelőtt azt követelték, hogy az intézkedések között az eredetileg tervezetthez képest több legyen az adóemelés és kevesebb a kiadáscsökkentés, ne faragják le például az anyasági támogatásokat. Az adóemelést viszont a jobboldali pártok elutasítják.

A csomagról ma délután folytatódik a vita a parlamentben. Talán szavazásra is sor kerül.

Csehország Jan Fischer szociáldemokraták megszorítások
Kapcsolódó cikkek