Magyar gazdaság

"Körhinta-csalók" - 100 milliárd euró kárt okoz a kínai maffia

Az úgynevezett körhinta-csalás módszerét alkalmazó, áfával és importvámmal trükköző bűnözők százmilliárd euróval rövidítik meg az európai államokat – írja a Figyelő.

A módszer lényege, hogy az áru minél többet érjen, amikor elhagyja az országot. Ezáltal sok forgalmi adót lehet visszaigényelni. Ugyanakkor minél kisebb értékre próbálják beállítani, amikor behozzák az unióba, annak érdekében, hogy kevesebb vámot és áfát kelljen fizetni érte. A körhinta-csalásokban minimálisan három cég aktív, vagy olykor vétlen közreműködését igénylik, van benne egy exportőr és egy importőr kereskedelmi cég, illetve az egyik országában legalább még egy további eladó/vevő  - írja a Figyelő.

A kínai maffiát évek óta üldözi a hágai központú európai nyomozószerv, a European Police Office. A magyar pénzügyőrök e hatóság mobil munkacsoportjával már tavaly novemberben is akcióztak, most pedig tíz személyt fogtak el.

Bár a szakemberek szerint egy-egy sikeres akció után érezhetően áruhiány alakul ki a hazai kínai piacokon, illetve megemelkednek az árszintek, a hatalmas fogás ezzel együtt is csak csepp a tengerben. Stephan Palm, az Europol vezető elemzője szerint az uniós tagállamok költségvetésének évente 80–100 milliárd euró kárt okoz az úgynevezett körhinta-csalás – ez az összeg nagyjából a teljes magyar GDP-vel egyenlő.

áfacsalók kínai maffia adócsalók körhiinta-csalók
Kapcsolódó cikkek