Magyar gazdaság

Gazdasági bűncselekményt elkövetni jövedelmező vállalkozás

Gazdasági bűncselekményt elkövetni Magyarországon kifizetődő vállalkozás, állítja Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának tanszékvezetője. Hogy ez ne így legyen, ahhoz előrelátóbb jogszabályalkotói munka, felkészültebb nyomozóhatóság és bíróság szükséges, no és az, hogy az elkövető ne tudja elrejteni a bűnös vagyont az igazságszolgáltatás elől.

"Ezeknek a bűncselekményeknek döntő hányada valamilyen kedvezményhez, támogatáshoz, mentességhez kapcsolódott. Ilyen, visszaélésre lehetőséget teremtő jogszabály volt például a családtagonként összevonható vagy a mozgássérültek által behozott autó után járó vámkedvezmény, a csökkent munkaképességűek foglalkoztatásáért járó dotáció, az áfa szinte korlátlan mértékű visszaigényelhetősége és a halasztott vámfizetés" - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának tanszékvezetője.

Tóth Mihály szerint a legnagyobb - hozzávetőleg százmilliárdos nagyságrendű - kárt az olajjal elkövetett visszaélések okozták az államnak. Előbb az, hogy üzemanyagként használták a fűtőolajként olcsóbban megvásárolt gázolajat, majd hogy a jövedéki adóval nem sújtott olajszármazékokat szőkítéssel gázolajjá alakították.

"A felsorolt esetek mindegyike megelőzhető lett volna körültekintőbb és előrelátóbb szabályozással. A jogszabályalkotóknak mindig kicsit a bűnözők fejével kell gondolkozniuk, s azt kell kitalálniuk, hogy a rosszban sántikáló miképp akarná kijátszani az általuk megfogalmazott törvényt. Ha ezt megteszik, akkor a törvénytervezet hibái idejében kijavíthatók" - emelte ki a tanszékvezető.

jogi szabályozás gazdasági bűncselekmény korrupció
Kapcsolódó cikkek