Magyar gazdaság

Kissé gyorsulhatott a magyarországi infláció londoni elemzők szerint

Valamivel öt százalék fölé gyorsulhatott a múlt hónapban az éves összevetésű magyarországi infláció - jósolja a legtöbb londoni felzárkózó piaci elemző a szeptemberi inflációs adatok ismertetése előtt. Ez a várakozás azonban nem egyöntetű: a Cityben van olyan vélemény is, amely szerint folytatódhatott az infláció lassulása, mivel a gyenge kereslet miatt továbbra is mérsékelt az áfaemelés hatásának inflációs átszűrődése.

Az MTI által előrejelzéseikben szemlézett nagy citybeli házak közül a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege "enyhe gyorsulást" vár a múlt hónapról: a cég elemzői 5,2 százalékos, teljes kosárra számolt éves fogyasztói inflációt valószínűsítenek. Augusztusban a vártnál jóval alacsonyabb, 5 százalékos - az általánosan várt gyorsulás helyett az egy hónappal korábbihoz képest lassuló - tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A Goldman Sachs szerint mindazonáltal a középtávú kilátások akkor is kedvezőek, ha ezúttal ellenkező irányú meglepetést keltenek az inflációs adatok. A ház azt várja, hogy az éves inflációs ütem 2010 második felére a magyar jegybank 3 százalékos célszintje alá süllyed, ahogy az adóintézkedések hatása végképp elenyészik.

A GS citybeli elemzői szerint az idén egyelőre még gyorsulás következik, 5,9 százalék felé tartó adatokkal 2009 végéig, de hozzáteszik: a magyar gazdaságban folyamatosan érvényesülő negatív kibocsátási rés és a forint visszaerősödése minden bizonnyal korádban tartja az alapszintű inflációs nyomásokat.

A Goldman Sachs londoni szakértői a piacon beárazottal azonos mértékű, fél százalékpontos kamatcsökkentést jósolnak az MNB Monetáris Tanácsának októberi ülésére. Mivel azonban szerintük a magyar jegybank kiszámítható lépésekkel akarja elkerülni az árfolyam-kilengéseket, a GS elemzői arra számítanak, hogy az MNB most nem fogja meglepni a piacot a jelenleg 7,50 százalékos kamatszint nagyobb mértékű, például 0,75 százalékpontos csökkentésével, akkor sem, ha ennek lehetősége a kamatdöntő ülésen ismét felmerülne. A JP Morgan bankcsoport londoni részlegénél szintén 5,2 százalékos éves magyarországi inflációt várnak szeptemberről az 5 százalékos augusztusi ütem után. Az általuk valószínűsített gyorsulást a cég elemzői a belépő bázishatásokkal és a júliusi áfaemelés további, mérsékelt átszűrődésével indokolják.

A ház szerint az 5,8 százalékon tetőzik az idei év végén, de ha nem lesz komolyabb inflációs meglepetés, és nem indul el forinteladási hullám - a cég egyik lehetőséget sem valószínűsíti alapeseti forgatókönyvében -, októberre újabb fél százalékpontos kamatcsökkentés várható. A JP Morgan jövőre 6 százalékos MNB-kamatmélypontot vár. Egy korábbi elemzésében a ház úgy vélekedett, hogy a globális kockázatvállalási hajlam gyengülése esetén ennél alacsonyabb magyarországi jegybanki kamatszintnek már negatív átgyűrűző hatása lehetne a forintra. A Barclays Capital befektetési csoport azonban ennél agresszívabb kamatcsökkentési előrejelzést tart érvényben: e cég londoni elemzői 5 százalékig csökkenő MNB-kamatot jósolnak 2010-re.

 Ez a ház - a citybeli konszenzustól eltérően - 4,9 százalékra lassuló éves inflációt vár szeptemberre, azzal az indokkal, hogy a gyenge kereslet korlátozza az áfaemelés inflációs átszűrődését, és ez nagy valószínűséggel a dezinfláció folytatódását eredményezi. A Barclays Capital londoni elemzői szerint az MNB-alapkamat már 2010 első negyedére 5 százalékig csökken, és legalább a harmadik negyedév végéig ezen a szinten marad.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege azonban egészen 5,3 százalékig gyorsuló inflációt vár szeptemberről, a negatív bázishatások belépésére hivatkozva.

A cég elemzői megjegyzik ugyanakkor, hogy még ez az ütem is elmaradna az MNB által legutóbb jósolttól. Ha ez lesz a helyzet, az megerősíti, hogy az áfaemelés a vártnál kisebb mértékben szűrődik át a fogyasztói árakba - vélekedtek a BoA-ML citybeli szakértői. A ház jövőre már az infláció meredek lassulását valószínűsíti, és azzal számol, hogy ezt szintén jelentős, ám fokozatosan végrehajtott pénzügypolitikai enyhítés kíséri. A Bank of America-Merrill Lynch távlati előrejelzésében 5,50 százalékos MNB-alapkamat szerepel 2010 végére.

magyarországi infláció Bank of America-Merrill Lynch forinteladási hullám
Kapcsolódó cikkek