Magyar gazdaság

A pénzügyi tranzakciók adóztatását javasolja Gordon Brown

A pénzügyi tranzakciók adóztatását ajánlotta megfontolásra G20-csoport szombati skóciai értekezletén Gordon Brown brit kormányfő.

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta Húszak pénzügyminiszterei és jegybankárai előtt Brown kijelentette: a társadalom számára elfogadhatatlan, hogy ha a pénzügyi szektor jól működik, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni.

Éppen ezért meg kell vitatni "valamiféle biztosítási díj" kivetését a rendszerszintű kockázatok ellensúlyozására, és a megoldási lehetőségek között szerepel, hogy bizonyos illeték terhelje a globális pénzügyi tranzakciókat - mondta a brit kormányfő.

Az ötlet nem először merül fel a G20-csoporton belül a gazdasági-pénzügyi válság kitörése óta.

Nemrég az előző német kormány pénzügyminisztere, Peer Steinbrück a Financial Timesban azt írta: a Húszak hazai össztermékük (GDP) átlagosan 30 százalékánál is nagyobb támogatásban részesítették a pénzügyi szektort tőkejuttatások, garanciavállalások, jegybanki akciók formájában.

A válságra adott politikai válaszlépéseknek ezért tartalmazniuk kell a költségvetési tehermegosztás új formáit is; ezek egyike a pénzügyi tranzakciókra kivetendő globális - írta a londoni gazdasági napilapban az előző német pénzügyminiszter.

A Standard & Poor''s nemzetközi hitelminősítő Londonban nemrégiben kiadott elemzésében azt jósolta, hogy Nagy-Britanniában egyedül a bankrendszer közvetlen költségvetési tőkepótlása a hazai össztermék 7-10 százalékába is belekerülhet. Az Egyesült Államokban "jó esetben 10, rosszabb esetben 20 százalékos" GDP-arányos banki feltőkésítési költséget jósoltak a cég londoni elemzői.

A G20-országcsoport vállalta, hogy 2010 végéig összesen ötezer milliárd dollárt (925 ezer milliárd forintot) fordít banki tőkepótlás, kvantitatív enyhítés, költségvetési gazdaságélénkítő injekciók és garanciák formájában a világgazdaság újjáélesztésére.

Mindez azonban rendkívüli mértékben rontja a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok költségvetési és adóssághelyzetét.

Nagy-Britannia államháztartási hiánya például az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint eléri a GDP-érték 12,4 százalékát, ami példátlan deficit lenne a modern brit gazdaságtörténetben.

Az S&P május végén, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a GDP-érték 100 százalékát.

Gordon Brown pénzügyi tranzakciók G20 adóztatás
Kapcsolódó cikkek