Magyar gazdaság

Mentőövet dob a gazdáknak az MFB Zrt.

Családi gazdálkodók és mezőgazdasági kis és középüzemek hitel-visszafizetését könnyíti, és a csődhelyzetek elkerülését segíti az MFB Zrt. legújabb intézkedéscsomagja.

A bank ugyanis többek között fizetési moratóriumot biztosít majd a gazdáknak az évente esedékessé váló tőke-és kamatfizetési kötelezettségek teljesítésére, és a piaci kamat mellett meghosszabbítja az állami készfizető kezességgel biztosított forgóeszköz, valamint a sima forgóeszköz hitelszerződések véglejáratát is.


Az agrárhitelek tőke- és kamatfizetése évente egyszer, október hónapban válik esedékessé, azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy jelentős azon ügyfelek száma  – a hitelfelvevők kb. 30-40 %-a –, akik fizetési kötelezettségüket nem teljesítik az előírt határidőre.
Ennek oka egyrészt az, hogy az agrárvállalkozások egy része az őszi betakarításból származó árbevételét még nem tudja realizálni az esedékesség időpontjára, másrészt sok ügyfélnél problémát okoz a mezőgazdasági támogatások más ütemezésben történő kifizetése is.

forgóeszközhitel gazda hitel agrár MFB
Kapcsolódó cikkek