Magyar gazdaság

Optimista a világ, de túlértékelt az euró

A német Ifo intézet hónapról hónapra gazdasági jelentést készít az ICC-vel közösen a világgazdaság alakulásáról.

A legutóbbi jelentés szerint az Ifo világgazdasági indikátora (2009. november 19.) a harmadik alakalommal mutat növekedést. A gazdasági indikátor kedvező alakulása a meggyőző gazdasági várakozásoknak, és a gazdasági válság következményeinek kedvezőbb megítélésére vezethető vissza. A világgazdaság megújulásának motorja a fejlődő országok gazdasága: Brazíliáé, Indiáé, Kínáé.   

A gazdasági környezet minden fő gazdasági régióban javulni látszik. A javulás különösen markáns Ázsiában, ahol az indikátor meghaladja a hosszú távú átlagértékeket is. Nyugat Európában és Észak –Amerikában is világos növekedést mutat a gazdasági környezet indikátora.   

A gazdasági várakozások szinte minden régióban optimisták a világon. Ezzel szemben a jelenlegi gazdasági helyzetet még mindig kedvezőtlennek tartják a legfontosabb régiókban, bár a korábbi negyedévhez képest ez az index is javuló értéket mutat. A felmérés a jelenlegi gazdasági helyzetet az euró övezetben, Észak-Amerikában, Közép-és Kelet Európában és Oroszországban mutatja különösen kedvezőtlennek.

Az alakulása a világgazdaságban kedvezőbb, mint az elmúlt évi előrejelzések voltak, 2009-re (5,4 százalék helyett 2,4 százalék). A várakozások szerint az elkövetkező hat hónapban sem lesz alapvető változás az infláció mérsékelt növekedési ütemében.  

A rövid lejáratú kamatráta ismét növekszik az elkövetkező hat hónapban, először több mint egy éve. A pozitív világgazdasági kilátásokkal összhangban a hosszú távú kamatok is nőnek a felmérés szerint a legtöbb országban. A felmérés alapján a résztvevők az eurót túlértékeltnek, más fontos devizákat, az amerikai dollárt, a japán jent és az angol fontot nagyjából megfelelőnek értékeltnek tartják.

indikátor WES felmérés icc World Economy Survey IFO Világgazdaság
Kapcsolódó cikkek