Magyar gazdaság

Rövidebb ideig tartanak az akciók a boltokban

Nemcsak az akciós újságok darabszáma, hanem az akciók érvényességének periódusa is csökkent 2009 első kilenc hónapjában, a tavalyi év hasonló időszakához képest – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Leaflet Monitorának legfrissebb jelentéséből. A saját márkás termékek aktivitása ugyanakkor továbbra is növekvő tendenciát mutat.

A felmérés szerint a vásárlók fele viszonylag nagy rendszerességgel válogat a márkák között az árak alapján, míg azt, hogy egy adott termék melyik üzletben olcsóbb, a vevők 40 százaléka mérlegeli minden, vagy szinte minden alkalommal. Csaknem ugyanennyien vannak azok, akik tudják mennyibe kerülnek az általuk leggyakrabban vásárolt termékek kedvenc boltjukban.

Az akciók hirdetésének egyik legfontosabb eszköze kétség kívül a szórólap, hiszen az élelmiszer-kereskedelmi láncok fecnijei a fogyasztók 80 százalékához eljutnak. Arról nem is beszélve, hogy a megkérdezett vásárlók kétharmada rendszeresen át is szokta nézni az akciós újságokat. Éppen ezért meglepő, hogy az elmúlt évhez képest 2009 első 9 hónapjában csökkent a kiadott akciós újságok száma.


A kiadott szórólapok száma mellett az akciók érvényességének periódusa is csökkent, míg 2008-ban átlagosan 17 napig volt érvényes egy lap, addig 2009-ben már csak 15 napig. Ez a szám összességében nem nagy változás, de ha csatornánkénti bontásban vizsgáljuk, jelentős csökkenéseket tapasztalunk.


A termékek megjelenési versenyét évről-évre az italok vezetik, és e kategória legfőbb hirdetője változatlanul a hipermarket. Második helyen a húsáruk szerepelnek. Ez a terméktípus szintén a hipermarketek kiadványaiban szerepel a legtöbbet. Az édességek, kekszek kategória elsősorban a diszkont csatorna akciós újságjaiban jelenik meg. 2008-ban a hirdetett termékek 28, 2009-ben pedig 31 százaléka szerepelt valamely diszkontlánc kiadványában.

A saját márkás termékek száma ugyanakkor erőteljes növekedést mutat. Míg 2008 első kilenc hónapjában a Top4 saját márkás kategóriák sorrendje a többi tartós élelmiszer, tejtermékek, húsáru, italok volt, addig 2009 hasonló időszakában minden kategória növekedni tudott, kivéve az italokat, amely 10 százalékra esett vissza.

akció saját márka hipermarket GfK szórólap
Kapcsolódó cikkek