Magyar gazdaság

A piac Fideszt is feszes költségvetésre szorítaná

A piac a Fideszt is rászorítaná a feszes költségvetés fenntartására, ha az ellenzéki párt jövőre kormányra kerül - áll londoni elemzők friss előrejelzésében, amely szerint a korábbi Fidesz-kormány felelős költségvetési politikájáról volt ismert.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege új felzárkózó piaci helyzetértékelésében azt írta: a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egyetértésben kialakított, 3,9 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiánycélban lehetséges kisebb csúszás, de Magyarország nemzetközi hitelezői a ház várakozása szerint "elnézőek lesznek".

A jövő évi, 3,8 százalékos deficitcél tarthatóságával kapcsolatos aggodalmak "jóval nagyobbak", bár bizonyos mértékű túllépés finanszírozható lenne a tartalékból.

Mindazonáltal a tavaszi parlamenti, valamint az októberi önkormányzati választások miatt újabb komoly költségvetési takarékossági lépés valószínűtlen 2010-ben - áll az elemzésben.

A GS felidézi: az ellenzék már jelezte, hogy esetleg megpróbál új egyezségre jutni a valutaalappal, azon az alapon, hogy alacsonyabb adóterhelést tartalmazó, növekedéspárti költségvetést szeretne.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint az IMF "kelletlenül ugyan, de elfogadná" a 2010-es költségvetés csúszását, különösen abban az esetben, ha az új Fidesz-kormány ezt "meggyőző módon" a távozó kormány hibájaként tudná bemutatni.

 A nemzetközi hitelezők, és különösen a piac részéről megnyilvánuló nyomás azonban jó eséllyel megakadályozná, hogy az új kormány visszalépjen a 2006 óta elért jelentős költségvetési kiigazítástól - áll a GS londoni elemzésében. A ház hangsúlyozza emellett, hogy az előző Fidesz-kormánynak "meglehetősen jó híre volt" az általa tanúsított költségvetési felelősség szempontjából.

A Goldman Sachs londoni elemzői mindezt összevetve azzal számolnak, hogy a párt a égetően szükséges reformjainak keresztülvitelére fogja kihasználni erőteljes választói támogatottságát. A cég szerint ugyanakkor 2010 első felében idegességet okozhat a piacokon a jövőbeni gazdaságpolitikával kapcsolatos megnövekedett bizonytalanság, valamint "a politikai zajongás".

A GS elemzése szerint a valószínűtlen, hogy a jelenlegi költségvetési politikával az államháztartási hiány a GDP-érték 3 százaléka alá kerülhet 2011-ben. Jóllehet a Fidesz kilátásba helyezte, hogy kormányra kerülése után kijelöli az euróövezeti csatlakozási céldátumot, mivel azonban az államadósság-ráta a hazai össztermék 80 százaléka felett fog tetőzni 2010-ben, a Goldman Sachs 2015-nél korábban nem várja Magyarország valutauniós tagságát - áll a GS londoni elemzésében.

Más nagy citybeli házak ennél derűlátóbb csatlakozási előrejelzéseket tartanak érvényben.

Edward Parker, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő felzárkózó európai szuverén minősítésekért felelős igazgatója - a cég Kelet-Európáról szóló negyedéves helyzetértékelését kommentálva - nemrégiben az MTI-nek Londonban azt mondta: a Fitch "sok-sok éve" azzal számol, hogy Magyarország 2014-ben csatlakozhat az euróövezethez, és továbbra is ez a véleménye.

Parker szerint inkább Lengyelország "a jó példa" az eurócsatlakozási menetrend elcsúszására. A Fitch térségi igazgatója szerint még az idei év korábbi szakaszában is elképzelhető volt Lengyelország 2012-2013-as euróövezeti csatlakozása, de most már 2014 tűnik reálisabb időpontnak, a költségvetési hiány növekedése miatt.

A JP Morgan bankcsoport nemrégiben kiadott londoni elemzésében azt írta: a magyar kormány által elkezdett szerkezeti reformok a ház szakértői szerint lehetővé tehetik, hogy Magyarország előbb vezesse be az eurót, mint Lengyelország és Csehország. A Bank of America-Merrill Lynch befektetési bankcsoport londoni részlege az utóbbi időben több elemzésében is megerősítette azt a véleményét, hogy Magyarország költségvetési teljesítmény szempontjából az egész világ élvonalában lehet jövőre.

JP Morgan goldmann sachs Fidesz piacok költségvetés2010 gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek