Magyar gazdaság

A politikusok újraélesztették az „iparpolitikát”

A pénzügyi válságra és a mély recesszióra adott egyik legrosszabb válasz az volt, amikor a politikusok újraélesztették az „iparpolitikát” – írja a Világgazdaságban Michael J. Boskin, a Stanford Egyetem közgazdaságtan-professzora.

A kormányok ismét szubvenciókhoz, megbízásokhoz, szabályozáshoz és tőkejuttatáshoz folyamodnak, hogy maguk választhassanak ki iparági nyerteseket és veszteseket.

A mostani hullámban iparpolitikát alkalmaznak olyan fejlett országokban, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, ahol sokáig ellenálltak a túlkapásoknak. Franciaországban hosszú időre visszatekintő hagyománya van a „nemzeti bajnokok” kinevelésének, csakúgy, mint olyan feljövő államokban, mint Kína vagy Brazília. Párizsban Nicolas Sarkozy államfő egy 52 milliárd eurós felvételét hagyta jóvá, amellyel a kormány által remélt „húzó iparágak” fejlesztését kellene előmozdítani. Némely központi bank – például az amerikai Federal Reserve – ugyancsak bekapcsolódott egyes cégek támogatásába.

Az iparpolitika alkalmazása azoknak a politikusoknak vonzó, akik kulcsfontosságú választói körzeteknek tudnak kedvezni ezáltal, miközben azt állítják, hogy a gazdaság egészét segítik. A dolog azonban többnyire sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Az iparpolitika egyik legvitatottabb területei közé tartozik a kutatás-fejlesztésben látható szerepvállalás. A határvonalat célszerű ott meghúzni, ahol a magáncégek már képesek megragadni a kutatásból származó haszon többségét. Az általános kutatásnak ugyanakkor minden kereskedelmi felhasználás számára egyenlő feltételeket kell biztosítani. A számítógépek egymáshoz kapcsolására szolgáló internet technológiáját például annak idején az amerikai hadügyi tárca intézménye fejlesztette ki. Ezzel szemben azonban ostobaság lenne, ha a kormány támogatná például valamely keresőgép vagy közösségi-kapcsolati platform létrehozatalát.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Boskin Sarkozy iparpolitika kutatás-fejlesztés tőkejuttatás federal reserve iparág Stanford
Kapcsolódó cikkek