Magyar gazdaság

Adófeltöltés – Nem a kiskapuk jelentik a gyógyírt

A karácsony közeledtével az adófeltöltés súlya nehezedik a vállalkozásokra, e kötelezettség becsléséhez pedig gyakran üveggömbre lenne szükség, vagy a jövőbe látás képességére. Ezek hiányában a 2009. december 21-én esedékes adófeltöltést a rendelkezésre álló éves adatok, valamint a várható becsült bevételek, költségek és ráfordítások alapján szükséges megtenni – írja a Világazdaságban Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az adófeltöltés több adónem tekintetében is feladatokat ró az adózókra, hiszen e kötelezettség a társasági és iparűzési mellett a különadók és az egyszerűsített vállalkozási tekintetében is teljesítendő. A feltöltés rossz becslése komoly kockázatokat rejt, hiszen az adóhatóság az ez évben befizetett adóelőleg, valamint a később tényleges adókötelezettségként megállapított adó eltérése esetén a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki.

A Legfelsőbb Bíróság 2006-os döntése alapján ugyan a mulasztási bírság elkerülésére van orvosság, hiszen az adózó a „hibásan” bevallott és megfizetett adóelőlegét önellenőrzéssel módosíthatja, s így nincs lehetőség mulasztási bírság kiszabására. Az igazi gyógyírt azonban nem a kiskapus megoldások alkalmazása jelenti, hanem a rendszer átalakítása és annak egyszerű, világos alkalmazása.

A korábbi években a szakmai szervezetek többször tettek javaslatot erre, hiszen az adófeltöltés a vállalkozások adminisztrációs terheit növeli, s az adóbeszedési rendszer transzparenciáját és prudens működését sem támogatja. Az adófeltöltés likviditáselvonó hatása a decemberi időszakban pedig további fejtörést okozhat a vállalkozások pénzügyi vezetőinek, mivel az elvonás az amúgy is készpénzhiányos év végi időszakban történik.

Lényegesen egyszerűbb lenne az adókötelezettségeket az adóév lezárását követően, a tényadatok birtokában megállapítani és beszedni, ugyanakkor belátható, hogy a jelenlegi költségvetési helyzet a rendszer átalakítására nem biztosít mozgásteret. E technikai kiigazítás a kiigazítás évében a büdzsé pénzforgalmi szemlélete miatt hiánnyal járna, melyet a következő költségvetési év tudna orvosolni, s az adó megfizetése egyszeri alkalommal egy évet csúszna.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

likviditás RSM DTM készpénz adófeltöltés legfelsőbb bíróság Kalocsai
Kapcsolódó cikkek