Igaz, mindössze egy százalékkal – durván tízmilliárd forinttal – marad el a beszedett összeg az előirányzattól, ám ez mégis súlyos következménnyel jár: a pénzügyőrök elesnek a jövedelmük nem kis részét jelentő éves prémiumuktól. A költségvetési törvény szerint ugyanis a 6,38 milliárd forintos jutalomkeret kifizetésének feltétele, hogy három tételnek – jövedéki vámbeszedési költség megtérítése, regisztrációs adó – együttesen legalább 100,8 százalékban kell teljesülnie. A járműpiac drasztikus visszaesése azonban keresztülhúzta a számításokat, a forgalomba helyezett autók száma meg sem közelítette a vártat, ezt híven tükrözik a regisztrációs adóból származó bevételek. Az éves 82,1 milliárd forintos előirányzattól messze elmarad majd a ténylegesen beszedett összeg; november végéig alig több mint 31 milliárd érkezett a kasszába. Öszszesen egyébként eddig 1109 milliárdot fizettek be az adózók a VP különböző számláira.

A testület sikereként könyvelte el a vámparancsnok, hogy jövedéki adóból és termékdíjból biztosan több lesz a bevétel a vártnál. A feketegazdaság elleni fellépés hatékonyságának fokmérőjeként említette, hogy évről évre szűkül az illegális cigarettapiac: míg öt évvel ezelőtt még 18 százalékosra becsülték az adózatlan termékek arányát, ez mára 8 százalékra csökkent.
Ugyanakkor nem látszik javulás a távol-keleti árukat forgalmazó piacokon, ott továbbra is virágzik a csempészáruk kereskedelme. Ezeken a helyeken mostantól napi gyakorisággal razziáznak a hatóságok. A legutóbbi ellenőrzések során máris súlyos „vérveszteségeket” szenvedtek az árusok: több százmilliós értékben koboztak el tőlük illegális termékeket. Az áfacsalások is a fejtörést okozó feladatok közé tartoznak. Az utóbbi időben növekedett a jogsértések értéke, a módszerek egyre rafináltabbak. VG