Magyar gazdaság

Gyárakat építhet Kína Afrikában

A Világbank javaslatára Kína azt fontolgatja, hogy feldolgozóipari üzemeket létesít Afrikában - mondta Robert Zoellick, a pénzintézet elnöke.

A terv azt a célt szolgálná, hogy segítsen az afrikai országoknak ipari bázisuk kiépítésére, hozzájárulva a világkereskedelemből való részesedésük csökkenő trendjének megfordításához. Zoellick szerint Kína a szub-szaharai térségbe telepíthetné át egyes alacsonyabb hozzáadott értéket előállító létesítményeit, például a játék- vagy a cipőgyártás területén.

Pekingben az elmúlt hónapokban már elkezdték fontolgatni azt a lehetőséget, hogy az állam hatalmas valutatartalékaiból egyes fejlődő országok keresletének élénkítésére költsenek, így teremtve újabb piacokat a kínai termékek számára.

A "kínai Marshall Tervnek" is nevezett kezdeményezés keretében Wen Jiabao miniszterelnök a múlt hónapban egy 10 milliárd dolláros kedvezményes hitelprogramra, a legszegényebb országokból származó importot terhelő vámok 60 százalékának az eltörlésére, illetve adósságelengedésekre tett ígéretet.

Afrika gyárak
Kapcsolódó cikkek