A tokiói pénzügyminisztérium már hétfőn bejelentette, hogy a korábban beígért élénkítési csomag elindítása jövő év elejére várható, a központi bank pedig tegnap közölte, hogy 15 milliárd dollárnak megfelelő kedvezményes hitelt bocsát a piac rendelkezésére. Kormányzati kötvények vásárlásáról ugyanakkor egyelőre nem döntöttek a japán monetáris politika őrei.

A harmadik negyedévben tapasztalt növekedés ellenére felerősödött a visszatérésétől való félelem az elmúlt napokban a szigetországban, főleg a jen dollárral szembeni túlzott erősödése, illetve a hétfőn napvilágot látott ipari termelési adatok okozta csalódás miatt. Az élénkítési tervek mellett a kormányzati politikusok a néhány hónapja visszatért defláció miatt már jó ideje sürgetik a jegybank beavatkozását is, ám a BoJ vezetősége mostanáig a kormánytól eltérően ítélte meg a helyzetet.

Hatojama Jukijo miniszterelnök szeptember óta hivatalban lévő kabinetje hatalomra kerülése előtt munkahelyteremtő akciókat, illetve az energiatakarékos autók és elektronikai cikkek vásárlásának támogatását ígérte. A gazdaságpolitikailag egyelőre zöldfülűnek számító demokrata párti tokiói kabinet a 170 százalékát kitevő államadósság ellenére is merész költségvetésben gondolkodik. A tárcavezetők rekordnagyságú, közel 1100 milliárd dollárnak megfelelő forrásigénnyel álltak elő a 2010-es büdzsé kapcsán, a gazdaságélénkítési szükségletekre tekintettel. Reuters, FT.com