Magyar gazdaság

Jól jártak velünk a sógorok

Óriási hasznot húzott az osztrák gazdaság a vasfüggöny leomlásából – állapította meg Fritz Breuss, a bécsi közgazdaság-tudományi egyetem professzora.

Jóllehet a válság kezdete óta gyakran szóba kerülnek azok a kockázatok, amelyek a nagyarányú kelet-közép-európai szerepvállalásból fakadnak az osztrák bankok számára, az eredmények Breuss és más szakemberek szerint bőségesen kompenzálják a nyitásból fakadó veszélyeket.
Nyugati szomszédunk a rendszerváltás kezdete óta arra törekedett, hogy minél jobban kihasználja a volt szocialista piacok közelségét. Ez egyfajta „miniglobalizációt” eredményezett, szemben például a Svájc által követett, a világ különböző térségeire kiterjedő export- és beruházási offenzívával.

A keleti szomszédok felé való terjeszkedés évente átlagosan fél százalékponttal gyorsította az osztrák növekedését, és a 2004-es EU-bővítés további 0,2 pontot adott hozzá ehhez az ütemhez. (Hasonló lökést jelentett Ausztria számára a saját, 1995-ös uniós csatlakozása és az euró bevezetése is.)

Leginkább a szolgáltató szektor – beleértve a bankokat, a biztosítókat, a kereskedelmi láncokat, az ingatlanforgalmazókat és a különböző üzleti szolgáltatásokat – profitált a keleti lehetőségekből.

A volt szocialista országokban működő osztrák tulajdonú cégek, leányvállalatok tőkearányos nyereségmutatója az utóbbi években átlagosan 15 százalék körül alakult, ez háromszorosa az odahaza elért profitnak.

Eredmények (Ausztria számára, a kelet-európai rendszerváltások nyomán)

- éves átlagban 0,5 (2004 óta 0,7) százalékponttal magasabb GDP-növekedés

- legalább 100 ezerrel több munkahely

- a hazai szintet háromszorosan meghaladó tőkearányos nyereség a vállalatoknál

- a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg jelentős javulása

Forrás: Die Presse

- legalább 100 ezerrel több munkahely

- a hazai szintet háromszorosan meghaladó tőkearányos nyereség a vállalatoknál

- a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg jelentős javulása

Forrás: Die Presse -->

GDP vasfüggöny Ausztria
Kapcsolódó cikkek