Magyar gazdaság

Kevés a nagy fúzió

Az idén a tavalyinál 56 százalékkal kevesebb nemzetközi vállalatfelvásárlásra és -összeolvadásra számít az OECD. Ez rekordmértékű zuhanás lesz – prognosztizálják a legfejlettebb ipari államokat tömörítő szervezet szakértői.

Az OECD-tagországokat érintő határokon átívelő ilyen jellegű tranzakciók értéke 60, a legnagyobb feltörekvő gazdaságokat (mint Brazília, Dél-Afrika, India, Indonézia, Kína és Oroszország) érintőeké 40 százalékkal csökken, 454, illetve 80 milliárd dollárra. Ugyanakkor 62 százalékkal kisebb értékű vállalatfelvásárlást, illetve -összeolvadást hajtanak végre a feltörekvő országokban már megtelepedett multinacionális cégek, ez az összeg az idén összesen csak 46 milliárd dollár lehet – áll az elemzésben.

Az OECD most közzétett – az év első felére vonatkozó – adatai szerint az idén nem volt vállalatfelvásárlás, illetve -összeolvadás formájában megvalósult FDI-beáramlás hazánkba.

Tény és való, Magyarországon hiányoznak a nagy fúziós ügyek. Ezek közé tartozott volna az idén a Ringier Kft. és a Híd Rádió összefonódása, ám a Ringier visszavonta kérelmét. Feltétellel ugyan, de tavasszal zöld utat kapott a Strabag és a Cemex egyesülése. A Strabag tájékoztatása szerint azonban a tranzakció mégsem jött létre.

A Magyar Telekom versenyjogi aggályok nélkül megvásárolhatta a KFKI Direkt Kft.-t, de nem szerezhette meg az irányítást a ViDaNet Zrt. felett. A megállapítása szerint ugyanis az összefonódás olyan gazdasági erőfölényt hozott volna létre, amely gátolta volna a hatékony verseny fejlődését. Mivel a GVH-döntést az érintettek megtámadták, az ügy most bíróság előtt van.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

felmérés fúziók gazdaság vállalatok OECD
Kapcsolódó cikkek